Državni tajnik Salapić: Štitit ćemo generale i istinu o Domovinskom ratu

Vijesti 09. kol 202111:02 0 komentara
josip salapić
N1

Državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić komentirao je za N1 zahtjev koji je stigao iz BiH i kojim se traži da se procesuira časnike HV-a zbog sudjelovanja u operaciji "Bljesak"

Salapić pojašnjava da se ne radi o otpužnicama nego o međunarodnoj zamolnici koju je njegovo ministarstvo zaprimilo od Tužiteljstva BiH. “To je međunarodna zamolnica za određenu pravnu pomoć”, kaže Salapić.

“Nažalost, dosta kasno smo to primili. Smatramo da je okidač bio politički trenutak u BiH. Malo smo zatečeni jer jasno smo komunicirali što za nas znače te vojne operacije”,  govori Salapić.

Na pitanje je li provedena istraga, kaže: “Ne, ovaj predmet je ustupljen na postupanje Hrvatskoj, Ministarstvu pravosuđa i uprave.”

Prema njegovim riječima postoji nekoliko mogućih koraka hrvatskih institucija u daljnjem postupanju.

VEZANE VIJESTI

“Ministarstvo pravosuđa i uprave donosi procjenu hoćemo li dokumentaciju proslijediti DORH-u pa će on odlučiti hoće li se pokrenuti istraga ili neće. Ono što je komunicirano od strane predsjednika, to je točno. Zaključak iz 2015. u određenom dijelu štiti naše državljeane. Ali ono što i u ovom zaključku stoji je da nema postupanja Ministarstva pravosuđa i uprave ako se radi o optužnicma koje se pozivaju na udruženi zločinački poduhvat o čemu je već odlučio Haaški sud. Postoji bojazan, ako mi ne postupimo nikako da BiH dige međunarodne tjeralice. Mi moramo do kraja zaključiti što ćemo s tim predmetima. Zaključak štiti naše državljane, ali ne na način da ih zaštiti od postupanja u BiH. Mi nećemo postupiti ako nema dokumentacije, ali mi moramo našim ljudima reći da mogu slobodno putovati i kretati se”, govori Salapić.

Na pitanje može li Ministarstvo odbaciti predmet bez da uključuje DORH, kaže da može.

“Sve je moguće, tu je dosta politike uključeno. Poruke koje dolaze iz BiH su nejasne. Oni se prepucavaju, napadaju svoju glavnu tužiteljcu, Komšić daje izjave što je Bljeak i Oluja. Mi znamo što su Bljesak i Oluja, Haški sud je sve rekao… Ovo što se događa i BIH nije nam drago. Ne može legalna obrana zemlje od agresora služiti njima u dnevno-političke svrhe”, govori.

“General ne trebaju imati nikakvu bojazan. Ovdje se radi o nacionalnim interesima. Mi smo dokumentirali sve što smo trebali, radilo se o oslobađanju hrvatskog teritorija i kraju rata u Hrvatskoj i BiH”, kaže.

“Moguće da nećemo proslijediti. Ako ćemo gledati kakav je pravni nered u BIH, sigurno je bolje za naše državljane da smo mi to dobili nego da se njihovim sudbinama bavi netko u BiH”, govori.

“Nećemo dopustiti da se nakon 30 godina netko napucava sa sudbinama naših generala”, odlučan je Salapić.

O tome što će se događati ako predmet dođe do DORH-a kaže: “Moguće da DORH prouči dokumentaciju i na temelju toga može odbaciti sve, može pokrenuti istragu ako za to postoje elementi. Ono što je važno, važno je da početak i kraj ove priče bude u Hrvatskoj. Vidite što se događa u BIH.”

Ukoliko DORH odbije podići optužnicu, Slapić kaže da “po međunarodnom pravu prema tim ljudima više ne bi trebalo postupati”.

“Zato je predmet ustupljen Hrvatskoj. Važno je da BiH, kao i Hrvatska, poštuje međunarodn pravo. Sve operacije su se vodile ne teritoriju Hrvatske i sve što se događalo je bilo oslobađanje okupiranog teritorija. Radi se o čistoj politizaciji legitimne obrane Hrvatske”, govori.

Na pitanja o konkretnim optužbama nije htio odgovarati. “Jedan dio je tajan, ne bih htio dovoditi u pitanje nijedno ime. Radi se o 14 hrvatskih državljana. Mi ćemo štititi istinu o Domovinskom ratu, budućnost i pravnu sigurnost Hrvatske”, kaže.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je ranije u ponedjeljak kako Tužiteljstvo BiH nema osnove postupati po pitanjima Bljeska i Oluje, ali da ima u slučaju operacija Maestral i Južni potez. Na pitanje može li se dogoditi da stignu zahtjevi vezani i za ove akcije, Salapić kaže: “Ne možemo reći što oni spremaju, njihovo je Tužiteljstvo pod utjecajem različitih interesa. Znamo da su vođeni neki postupci za Maestral i Južni potez. Te su akcije bile nakon Oluje, da ih nije bilo ne bi bilo ni kraja rata u BiH. Mi jamčimo da ćemo sve provesti u skladu u Ustavom i međunarodnim propisima.”

O tome zašto iz Ministarstva nisu razgovarali s generalima o dokumentima koji su stigli iz BiH te je li se moglo dogoditi da nekoga od njih policija uhiti u slučaju da su ušli u susjednu zemlju, kaže: “Po međunarodnim propisima, nisu izdane tjeralice, ne postoji predmet ni u Hrvatskoj ni u BiH. Ministarstvo je ovo primilo u petak, danas ovo proučavamo. Generali su imali sastanke s predsjednikom Vlade, ne postoji zapraka da oni sjednu s bilo kojim članom Vlade, ništa se ne krije. U potpunosti ćemo ih štititi.”

“Dosta smo učinili za našu obranu i nećemo postati tema dnevno-političkih sukoba u BIH. Naš je nacionalni interes štiti legitimitet Domovinskog rata”, zaključuje Salapić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!