Dubrovnik će bazen grijati dizalicom topline: “Uštedjet ćemo milijun kuna”

Vijesti 05. lis 202215:17
Morgue File/Ilustracija

Ugradnjom modernog sustava obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom u strojarnicu gradskog bazena Dubrovnik će uštedjeti milijun kuna godišnje, istaknuto je u srijedu na predstavljanju projekta u dubrovačkim Lazaretima.

Moderni bi sustav tzv. dizalice topline trebao zamijeniti staru fosilnu tehnologiju lož ulja. Ova rekonstrukcija dio je projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku”.

Financiran je s 1,5 milijuna eura, od čega 1,2 milijuna bespovratno, u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Gradska uprava svjesna izazova snažnog rasta cijene energenata i dodao kako je, unatoč Vladinim mjerama ograničenja tih cijena za javne ustanove i dalje vidljiv taj utjecaj.

“Ugradnjom novog sustava uštedjet ćemo milijuna kuna, pa će dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Uz to, unaprijedit ćemo sportsku infrastrukturu”; rekao je Franković.

Nositelj projekta je Grad Dubrovnik, a projektni su partneri Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar