Dvije kovanice jako sliče euru i koriste se za prevaru. Budite na oprezu!

Vijesti 04. sij 202313:44 0 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Najnovija u nizu prevara nakon uvođenja eura kao nove hrvatske valute su podvale drugih kovanica umjesto onih koje smo uveli s početkom 2023. godine

Na ovo upozoravaju i druge europske zemlje i jedna je od najčešćih prevara u brojnim zemljama, pogotovo u turističkim destinacijama. Bilo je slučajeva podvala kovanice od jedne turske lire koja je vrlo slična onoj od jednog eura. Ali velika je razlika u vrijednosti tih dviju kovanica jer turska lira vrijedi tek 0.05 eura.

Osim jednog eura, česta prevara je i s kovanicom od dva eura, koja je po veličini i težini također vrlo slična turskim lirama. Sličnosti s kovanicom od dva eura ima i tajlandski baht. Identičnih je dimenzija i ima isti obrub, ali mu je vrijednost, naravno, daleko manja i iznosi oko 0.02 eura, prenosi Index.

HNB je objavio detaljne upute kako provjeriti svoje novčanice i kovanice eura.

Što se eurokovanica tiče, one se izdaju u osam različitih apoena: 1 i 2 eura, 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent. Promotrite li zajedničku stranu eurokovanica, primijetit ćete da je ona jednaka za sve države te su na njoj prikazani apoen, 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije i zemljovid Europe.

Na kovanicama izdanima do 2007. godine dizajn zajedničke strane eurokovanica prikazuje države članice Europske unije prije proširenja 1. svibnja 2004. godine. Dizajn je potom izmijenjen 2007. na dijelu koji prikazuje zemljovid Europe te je sada prikazan cjelovit zemljovid. Oba su dizajna u opticaju, stoga možete zaprimiti i eurokovanice s prvim i drugim dizajnom zajedničke strane.

Kako provjeriti jesu li eurokovanice krivotvorene?

Eurokovanice se, kao i svako drugo sredstvo plaćanja, mogu krivotvoriti. Krivotvorene kovanice je lako uočiti ako se obrati dovoljno pozornosti pri zaprimanju. Želite li provjeriti autentičnost, to možete učiniti na jednostavan način – dovoljno je provjeriti dizajn na zajedničkoj strani i nacionalnoj strani te natpis na obodu.

Autentičnost kovanice može se provjeriti magnetom, ali treba imati na umu da unutarnji dio (jezgra) autentičnih eurokovanica apoena od 1 i 2 eura ima slaba magnetna svojstva, odnosno takve kovanice prianjaju za magnet svojim unutarnjim dijelom (jezgrom) te se lagano mogu odvojiti od njega. U vanjskom dijelu (prsten) te kovanice ne posjeduju magnetna svojstva, odnosno vanjski dio ne prianja za magnet.

Apoeni od 10, 20 i 50 centa ne posjeduju magnetska svojstva, pa ne prianjaju za magnet, dok apoeni od 1, 2 i 5 centa imaju jaka magnetna svojstva te jako prianjaju za magnet.

Autentičnost se može provjeriti i vizualnim postupkom provjere, ali tada treba dobro poznavati izgled i detalje originalnih eurokovanica. S obzirom na to da se radi o predmetima malih površina, preporučeno je korištenje povećala kao pomagala.

Pri vizualnom postupku obavezno provjerite izgled oboda i simbola na eurokovanicama apoena od 2 eura. Na autentičnim eurokovanicama uvijek su jasno vidljivi apoen i dizajn zajedničke strane i nacionalne strane te je to glavna smjernica u provjeri autentičnosti.

Posebnu pozornost trebalo bi obratiti na dizajn zajedničke strane i godinu izdanja jer je kod krivotvorenih kovanica dizajn zajedničke strane često pogrešan. Potrebno je imati na umu i da se tijekom opticaja eurokovanice troše i oštećuju, što može utjecati na njihov izgled.

Detalje i fotografije možete pronaći OVDJE i OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!