Dvije značajne novosti za korisnike obiteljskih mirovina

Vijesti 05. lis 202212:58 0 komentara
Photo by Danie Franco on Unsplash

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić pohvalio se u srijedu rastom mirovina unatrag šest godina, ali i podatkom kako je omjer broja umirovljenika i osiguranika ove jeseni u Hrvatskoj znatno povoljniji nego prethodnih godina.

Na dan 23. rujna imali smo milijun i 640 tisuća osiguranika, a omjer broja umirovljenika i osiguranika bio je jedan naprema 1,34, rekao je ministar u Hrvatskom saboru kojem je predstavio konačne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Te izmjene, koje donose dvije značajne novine za korisnike obiteljskih mirovina – mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, te povećanje iznosa obiteljskih mirovina povećanjem faktora za njihov izračun, dobile su pohvale zastupnika, poglavito HDZ-ovih.

Burić (HDZ): Kombinirane mirovine rastu u prosjeku za 510 kuna

Zakon je značajan, hrabar i reformski iskorak koji će izravno utjecati na povećanje, kako obiteljskih, ali i najnižih mirovina, kaže Majda Burić (HDZ). Navodi kako će obiteljske mirovine u prosjeku rasti za 10 posto, odnosno oko 250 kuna mjesečno, a najniže za dodatnih tri posto i to od 1. siječnja iduće godine, a ne u fazama. Kombinirane mirovine, dakle cijela osobna plus dio obiteljske mirovine rast će za dodatnih 27 posto što u prosjeku predstavlja 510 kuna mjesečno, naglasila je zastupnica.

Ministar to potvrđuje te podsjeća da su prosječne, sveukupne mirovine u mandatu vlada Andreja Plenkovića, od listopada 2016. povećane za više od 29 posto, a najniža mirovina za 36 posto. U prijevodu, one danas prosječno iznose 3.480 kuna, odnosno 2.136 kuna, kazao je Piletić pa podsjetio da je 2016. prosječna bruto plaća bila tisuću eura, a danas, kaže, toliko iznosi prosječna neto plaća u Hrvatskoj.

SDP-ov Boris Lalovac ne spori rast mirovina, no upozorava da ga je posljednjih šest mjeseci „pobrisala“ inflacija, pa pita razmišlja li se o promijeni indeksa usklađivanja mirovina ili da se, umjesto opće stope inflacije, uzme košarica koju troše umirovljenici.

Razmišljamo o svim opcijama koje ste naveli, odgovara mu Piletić i navodi kako je formirana radna skupina koja će temeljito preispitati cijeli mirovinski sustav.

Pavliček (HS): Zbog inflacije povećanje se neće osjetiti

I Marijana Pavličeka (HS) brine da, zbog inflacije, ali i ulaska u eurozonu, koja će ubrzati rast cijena, dobar dio umirovljenika povećanja neće osjetiti. Osim toga, upozorava da nam je četvrtina stanovništva starija od 65 godina i da će bez uvoza radne snage sustav teško biti održiv.

Svjesni smo demografskih izazova i gospodarske situacije, pa i ovim izmjenama potičemo da što veći broj umirovljenika produlji radni vijek, kaže Piletić.

Jure Brkan (HDZ) hvali rješenje po kojem obrtnicima svojstvo osiguranika prestaje na osobni zahtjev u slučaju obustave ili mirovanja djelatnosti, bez negativnih posljedica.

Ankica Zmajić (HDZ) pak naglašava kako je za mirovinsku reformu država u iduće tri godine predvidjela čak 4,5 milijardi kuna.

Pohvale HDZ-ovih zastupnika na račun zakona, nagnale su Željka Pavića (Socijaldemokrati) da primijeti kako je dobro da zakon ne ide u treće čitanje. Naime, u izjavama nekih vidimo da broj umirovljenika koji će imati benefite od zakona raste geometrijskom progresijom, konstatirao je zastupnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!