Ekonomist pohvalio jedan potez Vlade vezan za poskupljenja

Vijesti 16. sij 202317:59 0 komentara

Dekan ekonomskog fakulteta Saša Drezgić bio je gost Newsrooma gdje je komentirao uvođenje eura i rast cijena, a pohvalio i potez Vlade da se prate cijene hrane i informiraju građani.

Upitan za odluku Vlade o listama s cijena kaže da je kompleksno pitanje. “Nisam pristalica miješanja i intervencija u slobodno tržište. Imalo smo to tijekom covida i tada je to bilo opravdano. Sada dolazimo u rubnu zonu i vidimo da sustav nije bio spreman. Zakon o uvođenju eura je previdio sankcije i samo u slučaju opravdanih razloga poslovni subjekti trebali su mijenjati cijene. Kazna je 13.000 eura, što je za poslovno subjekte nebitno”, rekao je.

N1

“Vlada pokušava informirati građane, što je dobro. No institucije trajno trebale informirati građani. Taj dio intervencije Vlade je opravdan. Bila to bijela lista i li crna lista, dobro je da su potrošači informirani”, smatra Drezgić.

Što se tiče ukidanja subvencija onima koji neopravdano dižu cijene kaže da je pažnja najvećim dijelom usmjerena na trgovine. “Više je problematično pitanje dogovaraju li se cijene u nekoj nepoštenoj trgovačkoj praksi. Čini se da je dio poslovnih subjekata zaista iskoristio ovaj moment podizanja cijene. Tu je pitanje analitike i to treba istražiti i pozdravljam da Vlada to istraži”, rekao je.

“Mi imamo nezgodan miks, država pokušava intervenirati ograničavanjem cijena, a to nije dobro. Ima rješenja koja su bolja nego trenutna. Sve treba djelovati preko institucija”, dodao je.

“Ulazak u eurozonu je donio i pozitivne i negativne stvari. Pozitivan je za gospodarstvo, ali djeluje inflatorno. Naša inflacija je velikim djelom tu zbog globalne situacije. Ukoliko se ovi negativni geopolitički odnosi vrate u neke normalne okvire onda će se i cijena stabilizirati. Recesijska kretanja nakon inflacije je nužna nuspojava”,. zaključio je Drezgić koji kaže da je on optimist jer imamo instrumente za rast obuzdavanja cijena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!