Ekskluzivno na N1: Snimke moćnog predatora koji je bio na rubu izumiranja

Igor Kralj/PIXSELL

Svjetska organizacija za zaštitu prirode nedavno je upozorila da se od 1970. godine do danas populacija divljih vrsta u svijetu smanjila za čak 69 posto. I naše velike zvijeri - vuk, medvjed i ris - suočeni su s problemom opstanka. Populacija risa posebno je ugrožena. Stručnjaci iz pet zemalja okupljeni su u LIFE Lynx projektu i rade na sprječavanju izumiranja dinarske i jugoistočne alpske populacije risa.

Populacija najveće mačke u Europi, strogo zaštićene vrste, kod nas u padu. Rijetke snimke koje možete vidjeti ekskluzivno na N1 televiziji nastale su u sklopu projekta Life Lynx koji nastoji zaustaviti izumiranje risa na području Hrvatske, Slovenije i Italije pažljivim naseljavanjem 14 životinja iz stabilnih populacija.

Kretanje pet mužjaka – Alojzija, Emila, Ljube, Josipa i Pandore – prikazano je točkicama. Imaju svu slobodu na Velebitu, po Lici i Gorskom kotaru, a stručnjaci njihovo kretanje prate pomoću telemetrijskih ogrlica. Naš sugovornik, veterinar Vedran Slijepčević, proučava velike zvjeri, a risom se bavi 20 godina. Imao je i bliski susret s ovim mačkama.

“Većina životinja koje smo dovezli s Karpata, iz Slovačke i Rumunjske su mužjaci, kao i životinje, naše, koje uhvatimo. Voljeli bismo da je omjer 1:1 ali evo, jednostavno je lakše s mužjacima. Onaj koji je najsnažniji, najdominantniji, izborit će se za teritorij i on će se pariti”, govori veterinar.

Govoreći o svom susretu s risovima, kaže da je bio je na 20-tak metara udaljenosti od njih i pravio se nevidljiv.

Prema njegovim riječima, nije velika vjerojatnost da će ris, čak i ako je gladan, napasti čovjeka. “On jednostavno u čovjeku ne prepoznaje plijen, vrstu kojom se hrani”, rekao je Slijepčević.

VEZANE VIJESTI

Jasno je da je riječ o ne bilo kakvoj zvijeri. Ris je moćan samotnjak, ekstremni predator. Romeo Mance, lovac po struci, fotolovac iz hobija, sate i dane proveo je u goranskim šumama i zabilježio sjajne prizore. Ni on ove zvijeri ne doživljava opasnima.

“Na svu sreću i fotografirati sam uspio. Njega je jako teško sresti, on je vrlo plaha životinja, ali imao sam tu sreću. Kad osjete čovjeka i njegov miris, oni svi bježe. I vuk i ris i medvjed”, rekao je.

Mance je našoj reporterki otkrio i kako nikada ne nosi pušku sa sobom. Od oružja ima samo – fotoaparat.

Pravi čistač prirode

Image by Markus Wittmann from Pixabay

Ris predstavlja važnu kariku prehrambenog lanca u ekosustavu Risnjaka. Za bivšeg ravnatelja, ris je pravi čistač prirode.

“Ris je zapravo prisutan od samog početka rada u Gorskom kotaru. Moram napomenuti da kod nekih istraživanja, primjerice, kroz projekt DinaRis, pokazalo se da Gorani imaju najpozitivniji stav prema velikim zvijerima. Znači, oni ipak to doživljavaju, ne kao opasnost, nego kao nekoga tko ima svoje mjesto u prirodi. Treba jako puno raditi na edukaciji jer tako se stvara mjesto dobrog suživota”, rekao je Miljenko Gašparac, umirovljeni ravnatelj NP Risnjak.

Stanje prirode ozbiljno je narušeno, između ostalog zbog ljudskog djelovanja, zagađenja, eksploatacije, gubitka staništa. Do suživota s prirodom i životinjama, treba valjda uvijek i iznova učiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.