Ekskluzivno: Što stručnjaci misle o pitanju zbog kojeg Plenković proziva oporbu?

Vijesti 24. velj 202314:06 5 komentara
N1

Vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodnu politiku smatraju da bi Hrvatska trebala obučavati ukrajinske vojnike, ali i da bi takva obuka bila samo simbolička podrška Ukrajini bez značajnog utjecaja na vojnom polju. Rezultati su to ekskluzivne ankete koju je među 33 vodeća hrvatska stručnjaka za međunarodnu i sigurnosnu politiku provela N1 televizija.

Obuku ukrajinskih vojnika podržavaju dvije trećine anketiranih stručnjaka. S konstatacijom “Hrvatska bi trebala obučavati ukrajinske vojnike kao znak podrške Ukrajini” apsolutno se slaže 37 posto anketiranih, slaže se 36 posto, niti se slaže niti se ne slaže 18 posto, a ne slaže se 9 posto stručnjaka. Nitko od anketiranih nije odgovorio da se s time apsolutno ne slaže.

N1

Ovo je pitanje koje je podijelilo hrvatsku politiku te je postao gotovo svakodnevni argument premijera Andreja Plenkovića u obračunu s oporbom. Protiv obuke vojnika na našem tlu bio je predsjednik Zoran Milanović pa je stoga Plenković svoju ideju pokušao progurati u Saboru. Dvotrećinsku većinu nije dobio pa je tako Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU-a koja ne pruža i takvu vrst pomoći Ukrajini, a Plenković ne propušta priliku spočitnuti takav stav oporbenim zastupnicima koji su glasali protiv obuke.

No, zanimljiv je i drugi dio ankete vezan za poziciju Hrvatske u ratu u Ukrajini. Premda se premoćno slažu s obukom, stručnjaci također smatraju i da to ne bi imalo značajnog utjecaja na vojnom polju. S takvim se stavom slažu dvije trećine anketiranih stručnjaka.

“Obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj bila bi samo simbolička podrška Ukrajini, bez značajnog utjecaja na vojnom polju.” Konstatacija je to s kojom se apsolutno slaže 21 posto, slaže 46, niti se ne slaže, niti se ne slaže 12 posto. S time se ne slaže 21 posto, a nitko nije odgovorio da se apsolutno ne slaže.

N1

Hoće li rat završiti u 2023., je li vjerojatniji rasplet rata na pregovorima kojima će Ukrajina izgubiti dio teritorija ili pak Putinova smjena i raspad Rusije te koliko je izvjesna upotreba nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini samo su neka od pitanja koja smo postavili 33 vodećih hrvatskih stručnjaka za međunarodnu politiku, a sve rezultate ekskluzivne ankete N1 televizije pogledajte u 19 sati u emisiji Ukrajina: Godina invazije koju uređuju i vode Mila Moralić i Domagoj Novokmet.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare