Epidemiolog poručio Osječanima: Nemojte jesti voće i povrće

Vijesti 04. lis 202320:43 0 komentara
Borna Jaksic / PIXSELL

Na snazi je i dalje upozorenje za sve građane da ne izlaze iz domova i ne borave na otvorenom ako ne moraju, dok osječke vlasti tvrde da je kvaliteta zraka zadovoljavajuća unatoč požaru.

Voditelj službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i član kriznog stožera Nikola Kraljik je u razgovoru za Danas.hr preporučio tamošnjim stanovnicima da ne jedu voće i povrće koje uzgajaju zbog opasnosti od mogućeg onečišćenja.

“U takvim trenucima kad postoji velika količina dima i izgaranje plastike diže se velik broj čestica u vanjsku atmosferu koja će ne samo kratkotrajno, nego i duže vrijeme onečistiti ne samo zrak nego i tlo. Te će čestice pasti i zadržavati se na njemu stoga je preporuka da one namirnice koje uzgajaju u svojim vrtovima i voćnjacima ne konzumiraju”, poručio je.

Ako ih baš moraju konzumirati, preporučuje da se namirnice temeljito operu i mehanički očiste. Ipak, glavna poruka je da se takvo voće i povrće ne koristi.

“Dok ne vidimo koje su koncentracije i gdje točno u kojim zonama je došlo do onečišćenja. Jer u ovom trenutku su u atmosferi lebdeće čestice koje će s vremenom, ovisno o strujanju zraka, prije ili kasnije biti odnesene dalje ili će padati u nekoliko kilometara radijusa od samog mjesta događaja”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!