Pravnik o slučaju Žalac: Bilo bi dobro da USKOK napravi internu istragu

Vijesti 11. stu 202116:47 > 20:162 komentara
Izvor: N1

Zoran Burić s Pravnog fakulteta u Zagrebu u Newsroomu je komentirao rad i funkcioniranje EPPO-a - Ureda europskog javnog tužitelja.

“EPPO je tijelo osnovano od strane EU-a i može predstavljati dodanu vrijednost u našem kaznenom pravosuđu te pomoći da neke stvari funkcioniraju bolje. Neke stvari funkcioniraju dobro, neke lošije, ali svakako može bolje”, rekao je Zoran Burić, dodavši da je Europska komisija izrazito motivirana da EPPO dobro radi svoj posao te da je EU spremna uložiti mnogu novaca.

Istaknuo je da je ideja europskog javnog tužitelja nastala zbog nezadovoljstva EU-a načinom na koji države članice ne štite europski proračun. “U cijelu priču ulazi europski javni tužitelj kao europsko tijelo, neovisno od političkih događaja te političkih i drugih struktura moći u državama članicama.”

VEZANE VIJESTI

Kaže da je EPPO neovisan od nacionalnih političkih struktura. “Generalno je za sve države to jedan izuzetno napredan korak u inegracijskom smislu”, ističe Burić.

OLAF će i dalje nadzirati i pružati podršku Uredu europskog javnog tužitelja, rekao je pa pojansio funkciju OLAF-a: “OLAF je staro tijelo koje djeluje u sferi administrativnog prava i upravnih nepravilnosti. Njegova mogućnost da ulazi u nacionalne kaznene postupke je bila ograničena.”

“Činjenica je da dolazi tijelo koje će omogućiti uvid u naše pravosuđe kakav dosad nije postojao – koje su to stvari koje kod nas ne funkcioniraju i po kojima se razlikujemo od nekih država koje imaju funkcionalnije sustave kaznenog pravosuđa”, kaže.

“Ljudi nevoljko idu raditi u Uskok jer ih tamo čeka velika količina posla. U segmentu lakših slučajeva korupcije je Uskok uspješan. Složena kaznena djela koja imaju veze s moćnim osobama su problematična”, rekao je Burić, dodavši kako je to problem općenito u našem pravosuđu.

Ured europskog javnog tužitelja još se treba dokazati, kaže. “Očekujem da može postaviti standarde i na taj način utjecati ne samo na tužitelje u RH nego na cijeli sustav.”

Govorio je i o činjenici da je predmet dvije godine bio u USKOK-u:

“Ovo je priča koja će u javnosti izazvati dodatno nepovjerenje u institucije. Da bismo zaista mogli zaključivati je li netko pogriješio ili je nešto namjerno propustio napraviti morali bismo raspolagati informacijama kojima raspolaže USKOK, a u tom kontekstu bi svakako bili dobrodošlo da se provede odgovarajuća interna istraga u USKOK-u za početak da se utvrdi što se dvije godine događalo s tim predmetom”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar