Ergeli lipicanaca Đakovo i Lipik dodijeljena UNESCO-va povelja

Kultura 12. sij 202411:47 0 komentara
Borna Jaksic / PIXSELL

Povelja UNESCO-a u petak je dodijeljena nositeljima Tradicije uzgoja lipicanaca u Državnoj ergeli Đakovo i Lipik, a riječ je o hrvatskoj nominaciji koja je upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine.

Povelje su simboličan znak zahvale udrugama nositeljima vrijedne tradicije uzgoja jedinstvene vrste lipicanaca koji je kontinuirano promiču i prenose na nove generacije, rečeno je na prigodnoj svečanosti u organizaciji Đakova i Ministarstva kulture i medija.

Uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, povelje je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković istaknuo je da lipicanci pokazuju dio hrvatskog kulturnog identiteta i da su, kao i ergela, na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine – na kojoj Hrvatska ima 222 kulturna dobra – uvršteni 2017. te naglasio da je multinacionalnim zahtjevom za uvrštavanja tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine ostvaren sjajan uspjeh.

Čestitao je domaćinima, Ministarstvu kulture i svima koji su pridonijeli da se ta važna aktivnost i tradicija upiše na listu nematerijalne baštine, naglasivši da to znači ponos, ali i obvezu da njegujemo prekrasne običaje i tradiciju posebne pasmine konja.

“Ergela je dala dodatni doprinos bogatstvu Đakova, što kao srce Slavonije nudi, a meni je drago što smo kao država i Vlada pomogli da se upiše u UNESCO-vu baštinu”, poručio je premijer.

Obuljen-Koržinek: Baštinu ne mogu čuvati samo konzervatori i muzelaci, čuvaju je i baštinici

Najavio je da će i dalje nastaviti s financijskom potporom ergeli, projektima i ulaganjima vezanim uz uzgoj i infrastrukturu. “Siguran sam da će brojni posjetitelji Slavonije, sada s novim reputacijskim elementom, listom nematerijalne kulturne baštine, odlučiti se i za posjet Đakovu”, rekao je premijer Plenković.

Ministrica medija i kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da je specifičnost nematerijalne kulturne baštine da nju ne mogu čuvati samo konzervatori, restauratori i muzealci, nego i baštinici, pojedinci i skupine i zato je važna za naš kulturni i nacionalni identitet.

Stoga Ministarstvo toliko puno ulaže u promociju, pomoć i vidljivost kroz takve inicijative i na međunarodnoj razini za prepoznavanje onoga što su generacije naših predaka i sunarodnjaka uspjeli sačuvati. Takav je primjer i ova nominacija i upis na UNESCO-v popis. Dodjelom povelje zaokružujemo višegodišnji proces, istaknula je ministrica.

Podsjetila je da se Hrvatska pridružila na poziv partnera iz Slovenije, i 2022. smo međunarodno prepoznati kao oni koji njeguju baštinu tradiciju uzgoja lipicanaca.

Naglasila je da je Hrvatska država u Europi s najvećim brojem dobara upisanima na listu nematerijalne kulturne baštine i prva je europska država koja je nematerijalnu baštinu uopće unijela u zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara još krajem 1990-te.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!