Kako će euro utjecati na gospodarstvo? Mogli smo naučiti od Slovenije, ali…

Ekonomija 03. sij 202318:27 2 komentara
N1

Susjedna Slovenija euro je uvela 2007. godine. Iako su poduzeli sve moguće mjere pa uveli i čuvene crne liste, cijene su ipak nešto rasle. Kako objašnjavaju iz njihove udruge potrošača, crne liste imale su učinak da cijene dodatno ne podivljaju. S uvođenjem eura, rasle su i plaće, ne toliko željenom brzinom, ali su rasle. Ovo smo mogli naučiti od Slovenije, a nismo.

Na euro su se odavno navikli, ali kako je to bilo kada ga je 2007. godine uvela Slovenija sjećaju se i trgovci i kupci na tržnici u centru Ljubljane. Kažu kako su trgovci postupno tijekom vremena poskupljivali, ali i da je vladala euforija te da su građani bili veseli.

Dva mjeseca od uvođenja nove valute u Sloveniji je bila deflacija, kažu pak u udruzi koja se bavi zastitom potrošača. Na oku su držali sve one koji su dizali cijene.

Breda Kutin iz Unije potrošača Slovenije kažu kako trgovci zbog toga nisu vraćali cijene, ali da su ih bar spriječili da idu u nova dodatna poskupljenja.

“Bio je potpuno drugačiji trenutak od današnjeg pa se u Sloveniji uz euro inflacija smanjivala”, kaze glavni analitičar slovenske gospodarske komore.

Naš realni standard porastao je za 35 posto od uvođenja eura, dakle za dobru trećinu, a u eurozoni je porastao za 16 posto. Razlika je tu 20 postotnih poena u korist Slovenije i tu je euro bio bitan za slovensku, kao i za hrvatsku ekonomiju”, tvrdi Bojan Ivanc, glavni analiticar Gospodarake komore Slovenije.

Euro će svakako u tom smislu pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo, no sam po sebi neće riješiti probleme koji se vuku od ranije, tako će za bolji standard i veće plaće, nešto morati raditi i Vlada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare