Europska zemlja prestaje izdavati tiskane novine, evo kad stiže velika promjena

Vijesti 06. tra 202311:41 0 komentara
Unsplash

Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić gostovao je u Novom danu i komentirao što očekuje tiskane medije u budućnosti i trebamo li se bojati umjetne inteligencije.

“U ovih 25 godina postojanja Jutarnjeg lista bilo je veoma uzbudljivo. Prisjećali smo se izlaska prvih velikih nacionalnih dnevnih novina nakon uspostave demokracije u Hrvatskoj jer su naše novine uspjele poremetiti uštogljenu medijsku ravnotežu koja je vladala 1998. i donijela je balans u medijskom i političkom smislu. Na 25. obljetnicu izlaska Jutarnjeg lista print je i dalje živ, ali kao medij smo snažni i na drugim poljima kao što je ono digitalno”, rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

On kaže kako se cijeli svijet trenutno bavi pitanjem umjetne inteligencije, od proizvodnje hrane, liječenja, prometa…

“Odvojili smo 11 ključnih tema za naš ekskluzivni magazin Next25 jer je budućnost ekstremno zanimljiva i dolazi nikad brže. Promjene u medijima se događaju iz minute u minutu. Naš magazin nije futuristički magazin nego prikazuje situacije koje se događaju već danas. Primjerice, na FER-u postoji tajni laboratorij na kojem se na 17. katu zgrade sadi pšenica za moguću kataklizmu. S tom smo pričom otvorili magazin jer takve priče razvijaju ljudi koji žive s nama u susjedstvu”, kazao je.

Ogurlić kaže kako s jedne strane postoji nestrpljivo iščekivanje toga da vidimo koliko će nam tehnologija pomoći u poslu da budemo što kreativniji, a s druge strane nas zanima koliko će nekome ugroziti egzistenciju.

“Umjetna inteligencija će na neki način unaprijediti kreativnost u medijima, a s druge strane će nam uštedjeti vremena. IT i startup scena u Hrvatskoj je izrazito jaka. Mislim da su švedski stručnjaci iznijeli podatak da će u Švedskoj dnevne novine prestati izlaziti do 2026. Mislim da će kod nas tisak izdržati onoliko koliko će publika biti zainteresirana za njega. Što se tiče dnevnih novina, nije lako jer je print ugrožen s jako puno strana – povećanje cijena papira i distribucije, ali i dalje postoji publika koja je zainteresirana za njega”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!