Europski tužitelj traži istražni zatvor za četvero uhićenih, ne i za Horvata

Crna kronika 05. tra 202310:37 > 10:56 0 komentara
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP, Ilustracija

EPPO je zatražio istražni zatvor za četvero osumjičenih za malverzaciju sredstvima EU-a. Među njima nije Đuro Horvat, kako se i pretpostavljalo, zbog njegove dobi.

On je noć proveo na Oranicama i s ostalih četvero optuženika neće se pojaviti na Županijskom sudu danas u 13 sati, kada će se odlučivati o istražnom zatvoru. Horvat ima 80 godina.

EPPO se oglasio priopćenjem.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu protiv pet hrvatskih državljana i jednog trgovačka društva zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Među osumnjičenima su dvije službene osobe Grada Rijeka, te odgovorna osoba trgovačkog društva obuhvaćenog istragom, kojemu je pribavljena nepripadna imovinska korist. Svih pet osumnjičenih osoba uhićene su jučer, 4. travnja 2023., na zahtjev EPPO-a.

Na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, EPPO je sada službeno pokrenuo istragu.

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu Grada Rijeke, sumnja se da su poduzeli niz radnji potrebnih da se privatno trgovačko društvo drugoga osumnjičenika odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta je 27.757.216,80 kuna (3.684.015,77 EUR), sufinanciranih iz Kohezijskog fonda (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.), sa stopom sufinanciranja od 85% prihvatljivih troškova.

Službene osobe obuhvaćene istragom pokrenule su dva pozivna natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada, na način da su oba pozivna natječaja organizirana kako bi se u privilegirani položaj stavilo prethodno odabrano društvo, pri čemu se davao dojam da je to društvo dalo najpovoljniju ponudu.

Nakon zaključenja oba ugovora o izradi projektne dokumentacije, službene osobe obuhvaćene istragom dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje, te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave.

Na taj je način trgovačkom društvu obuhvaćenom istragom osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale zainteresirane gospodarske subjekte, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 3.816.690,00 kuna (506.561,82 EUR).

Uz to, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, osumnjičeno trgovačko društvo dobilo je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode. Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije, i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu.

Smatra se da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije.

I ocjenjivanje ponuda organizirano je na način da se odabere ponuda osumnjičenog trgovačkog društva, čija je cijena bila 26.854.525,94 kuna bez PDV-a (3.564.208,10 EUR) odnosno 33.568.157,43 kuna s PDV-om (4.455.260,13 EUR), koje je neosnovano uvećana za najmanje 3.816.690,00 kuna (506.561,82 EUR).

Taj iznos predstavlja nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, ujedno i štetu Kohezijskom fondu Europske unije i Državnom proračunu Republike Hrvatske.

EPPO će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti određivanje istražnog zatvora protiv četiri osobe.

Osim navedenog, EPPO je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi blokadom bankovnog računa osumnjičenog trgovačkog društva”, stoji u priopćenju EPPO-a.

Podsjetimo, jučer je uhićeno pet osoba zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u postupcima javne nabave tijekom gradnje postrojenja u Mihačevoj Dragi.

Osumnjičeni su bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz tvrtke Žagar iz Čakovca koja je napravila projekt i vršila projektantski nadzor.

Uskoro više

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!