Evo kako je prošao prvi dan online (samo)popisivanja stanovništva

Vijesti 13. ruj 202119:50 > 19:51 0 komentara
popis stanovništva
Davor Puklavec/PIXSELL

U poslovnici Fine, jedna od najtraženijih usluga danas bila je lozinka za pristup sustavu e-građani. Neki su odlučili da im je jednostavnije digitalno ispuniti podatke za popis stanovništva.

Naime, jedna osoba može popisati sve članove kućanstva.

Podaci se koriste isključivo u statističke svrhe

U ispunjavanju podataka treba biti iskren i bez straha popisati se baš tamo gdje živite čak i ako vam to nije službeno prebivalište ili boravište. Podaci se koriste samo i isključivo u statističke svrhe.

MUP neće provjeravati poklapa li se adresa s popisa, adresom na kojoj ste prijavljeni.

VEZANE VIJESTI

Samopopisivanje isprobala je i naša reporterka Ana Mlinarić. Svoje podatke upisala je jutros bez ikakvih problema i završila za 20 minuta. “Pitanja se nisu puno mijenjala, unosite podatke o stanu i kućanstvu te osobne podatke – o obrazovanju, zaposlenju, vjerskoj pripadnosti… Novost su pitanja vezana uz potres i Domovinski rat.

Iako kod mene nije bilo problema, kako je dan odmicao, a sve više ljudi pristupalo platformi, građani su na društvnim mrežama javljali poteškoće i nelogičnosti”, rekla je Mlinarić.

Uspijete li ući na platformu, u svakom trenutku podatke možete sačuvati te nastaviti kasnije. No jednom kada zatvorite – povratka nema. Lozinku koju dobijete morate dati na uvid popisivaču, pojasnila je.

Ako ste sigurni da su vam podaci ispravno uneseni lozinku možete ostaviti kod susjeda ili pak nalijepiti na vrata. No, ako ste u digitalnom upisu negdje pogriješili, digitalno to nećete moći ispraviti – već kao i neupisani građani – ispravke unijeti s popisivačem jednom kada vam pokuca na vrata.

Popis treba dati odgovore na broj stanovnika, a sigurno je da će on pasti ispod četiri milijuna, koliko je popisano 2011. godine. Svjesni su toga u svim dijelovima zemlje.

Od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, građanima je otvoreno tržište rada. Od prošle godine je i potres razlog je iseljavanja.

Dugo popis čekaju u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se pitanje popisivača pretvorilo u prvorazredno političko pitanje s obzirom da se prava pripadnika nacionalne manjine poput onoga na jezik i pismo određuje prema broju stanovnika pripadnika manjine.

Dok neki popis koriste za otvaranje rana prošlosti, hrvatska se digitalnim upisivanjem primaknula budućnosti. 2021. po prvi puta, građani koji žele imaju priliku podatke unijeti online – sve do 26. rujna. Nakon toga, do 17. listopada na vrata će kucati 8000 popisivača.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!