Evo kako je sistem Crkve u Njemačkoj pogodovao zlostavljačima

Vijesti 23. svi 202318:23 0 komentara

Novinar Deutsche Welle-a Srećko Matić uključio se u program N1 Newsrooma gdje je uspoređivao odnos države prema Crkvi u Njemačkoj i u Hrvatskoj.

Komentirao je istup nadbiskupa Mate Uzinića koji je osudio svećenička zlostavljanja i javno se ispričao žrtvama u ime Crkve. Kad je riječ o situaciji u Njemačkoj po tom pitanju, Matić kaže: “Nakon što je 2010. jedan pater objavio slučajeve zlostavljanja u školi Berlinu, u posljednjih 12, 13 godina to je dobrano potreslo Katoličku crkvu u Njemačkoj i svijetu, tako da svi koji danas tvrde da nisu slutili što se događa u Crkvi ili su naivni ili nisu htjeli vidjeti što se događa u Crkvi”.

N1

Ističe da je Crkva u Njemačkoj objavila da su zlostavljanja sistemske prirode: “Znači da je sistem Crkve pogodovao tome da zlostavljači zlostavljaju i da se zataškava to što oni čine. I da bez kazne mogu nastaviti raditi ili u inozemstvu u nekoj drugoj župi ili otići u mirovinu. To je stvar koja je ugrozila egzistenciju Katoličke Crkve u Njemačkoj”, kaže Matić.

Naglašava i podatak o rekordnom broju ispisanih iz crkve u Njemačkoj: “Službeni podatak iz 2021. pokazuje da se oko 360.000 njemačkih katolika ispisalo iz Crkve. To je za trećinu više nego najrekordnije godine do tada. Glavni razlog upravo je način na koji se Crkva odnosila prema tom skandalu. Crkva je primarno htjela zataškati stvar, a ne razjasniti je”, kaže novinar.

Prije nekoliko tjedana jedan je njemački biskup rekao da je Crkva zakazala. Matić dodaje i da je u međuvremenu promijenjen i odnos države prema Crkvi. “Prije nekoliko tjedana racija u prostorijama Biskupske konferencije. Zamislite samo da pravosudni organi RH uđu u prostorije Kaptola i tamo pretresaju akte jer ne vjeruju Crkvi”, zaključuje Srećko Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!