Evo o čemu će se sve raspravljati ovaj tjedan u Saboru

Vijesti 14. velj 202314:05 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti i donijeti novi zakon o obnovi, glasovat će o izvješću glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2021. te izabrati novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Novi zakon o obnovi potresom stradalih područja trebao bi biti donesen u petak i trebao bi pojednostaviti i ubrzati obnovu, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

O prijedlogu tog zakona Sabor će raspravljati u srijedu.

Ideja je da se Fond za obnovu i Središnji državni ured pripoje Ministarstvu, koje će obavljati sve poslove vezane za obnovu.

Novi pristup samoobnovi, jednostavnije procedure

Predlaže se novi pristup samoobnovi pa će se građanima cijeli iznos potreban za obnovu, odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće, uplaćivati prije početka radova obnove.

Radi ubrzanja i pojednostavljenja obnove ukida se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije kod obnove kuća, obveza izrade projekta uklanjanja za obiteljske kuće, tehničko-financijska kontrola projekta te potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline.

Uvodi se model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih kuća te proširuje krug osoba s pravom na obnovu na braću i sestre vlasnika, odnosno bračnog druga, izvanbračnog druga, životnog partnera, odnosno neformalnog životnog partnera vlasnikovog srodnika.

Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama daje se ovlast za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Građanima će se davati novčana pomoć za uklanjanje uništenih zgrada, uključujući i pomoćne, gospodarske te pomoć za troškove izrade projekta.

Predviđa se stambeno zbrinjavanje pogođenih osoba davanjem u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće.

Uvodi se učinkovitija i prikladnija javna nabava, a najviše cijene usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada.

Transparentnost i vidljivost procesa obnove ojačat će se izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije cijeloga područja obuhvaćenog potresom.

Novi zakon o kazalištima

Sabor će u četvrtak raspraviti konačan tekst novog zakona o kazalištima iz kojeg je, nakon rasprave u prvom čitanju, izostavljena potvrda ministra kulture za imenovanje intendanta nacionalnog kazališta.

“To je pitanje oko kojega se puno raspravljalo u prvom čitanju, na kraju smo se odlučili da tu naknadnu potvrdu izostavimo iz zakona”, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Prema sadašnjim odredbama, intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnoga vijeća imenovalo je i razrješavalo predstavničko tijelo osnivača, a potvrđivao ministar kulture.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog Silvana Hrelje (HSU) da se prihodovni cenzus, temeljem kojega osiguranik ostvaruje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna, poveća s 265,45 eura na 331,81 euro mjesečno, a za osiguranika samca s 331,81 na 415,42 eura mjesečno.

O povjerenju Hrvoj Šipek

Sabor će u petak glasovati o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu državnih odvjetništava u 2021., zapravo o povjerenju samoj državnoj odvjetnici.

Njezin odlazak traži oporba, koja je proziva da „predmete drži u ladicama“ i da iznosi neistine, dok premijer Andrej Plenković uzvraća da ga nije impresionirao taj zahtjev i da oporba radi enorman pritiska na DORH.

Tajnim glasovanjem Sabor će izabrati novi sastav Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, budući da sadašnjem uskoro istječe petogodišnji mandat.

Biraju se četiri člana i predsjednica, a kao izgledna za to mjesto spominje se Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!