Ferić (SDP): Hrvatskoj je potreban održivi turizam bez megalomanskih projekata

Vijesti 27. tra 202114:36 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

SDP-ov kandidat za istarskog župana Danijel Ferić u utorak je u Balama poručio kako je kriza izazvana koronavirusom sve osvijestila da je pretjerano oslanjanje na turizam suviše rizično te da je Hrvatskoj potreban održivi turizam.

“To nam je posljednje upozorenje i moramo ga shvatiti ozbiljno. Dakle, ulaganje u turizam – da, ali ne ovako kao do sada, odnosno ne na ovakav eksploatacijski način prema prirodnom dobru, ne na način da nam je jedina vizija nekontrolirana urbanizacija, rasprodaja zemljišta i betonizacija”, rekao je.

Ferić je ustvrdio kako je Hrvatskoj potreban održiv turizam, a ne “sumanuto brojenje noćenja i svake godine težiti obaranju rekorda”.

“Treba nam održivi turizam. Turizam koji će čuvati obalni pojas, ekološki turizam, bez megalomanskih projekata kojima se pod krinkom koncesija devastira priroda i rasprodaje zemljište na 100 godina”, naglasio je.

“Održivi turizam nije davanje koncesija na 100 godina”

Održivi turizam, dodao je, nije davanje koncesija na 100 godina i privatizacija plaža kakvu zagovara IDS, ističući kako je “to sramota”.

U prilog tomu Ferić je kazao kako Istri treba turizam koji će biti u službi građanki i građana, a ne turizam čiji su sluge Istrijani i Istrijanke, odnosno turizam koji omogućuje participativno upravljanje građana javnim resursima, kao što je to slučaj u Balama.

Nažalost, upozorio je, Istra je već pretvorena u regiju konobara i čistačica, a to znači da mnogi sugrađani žive od sezone do sezone, od ljeta do ljeta, za tri do četiri mjeseca rada preko nesigurnih ugovora na određeno vrijeme.

“Treba redefinirati i ulogu Istarske razvojne turističke agencije, zajedno s velikim turističkim kompanijama koje su suosnivači. Treba li nam uopće županijski upravni odjel za turizam, turistička zajednica Istre te puno malih turističkih zajednica te Istarska razvojna turistička agencija? Sve troje se bave razvojem turizma”, istaknuo je Ferić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!