Filipović: Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje

Vijesti 06. srp 202321:01 3 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović komentirao je novu aferu u HEP-u, odnosno prodaju plina.

“U 9. mjesecu smo odlučili sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj – naložiti INI da proda HEP-u, a HEP ga da našim građanima. Naime, tada je 120.000 naših građana ostalo bez plina. Kao i brojne bolnice, vrtići, škole… Napravili smo to kako bi osigurali sigurnu zimu i kako bi sustav funkcionirao. Što se tiče viškova, HROTE me informirao prošli četvrtak popodne, 29.6. sam dobio informaciju da postoje određeni viškovi i da se trguje po ovim cijenama koje su neuobičajeno niske”, rekao je Filipović u razgovoru za RTL Danas.

Iz HEP-a kažu da su ga informirali ranije, da je dobio dopis iz HEP-a još u travnju u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama.

“Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima u jednom trenutku kada je HEP kupovao plin od INA-e po 41 – cijena je često prelazila i 200 i 250. Za govoriti o nekim gubicima mora se uzeti cijeli period, a mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu”, kazao ej Filipović.

Ako su postojali problemi/viškovi koje je HEP prodavao u bescjenje, zašto vas nitko nije informirao? Je li to odgovornost uprave HEP-a?

“Sve ovo što se radi: prodaja, kupnja, zapunjavanje skladišta, ima li dovoljno ili nema kapaciteta je posao Uprave. Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje. Zato imamo Uprave tih poduzeća”, odgovorio je ministar.

Dodao je da bi bilo dobro da Uprava izađe u javnost i obrazloži cijelu situaciju. “Jednako kao i direktor HROTE-a. Važno je objasniti ljudima što se događa… Kada dobijem cjelovitu sliku i informacije koje sam zatražio od svih aktera onda ću vam moći odgovoriti na to pitanje je li gospodin Barbarić odgovoran za ovu situaciju. Ne osjećam se odgovornim.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare