Filipović žestoko po Tomaševiću: Odluka o poskupljenju vode je nezakonita!

Vijesti 03. ožu 202312:34 0 komentara
N1 / Nataša Božić

Ministar gospodarstva Davor Filipović Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sazvao je izvanrednu konferenciju na temu cijena vodnih usluga. Na konferenciji je objavljeno da Ministarstvo neće dopustiti rast cijena vode u Gradu Zagrebu jer za to, kako kažu, nema razloga.

U glavnom gradu voda je, podsjetimo, s 1. ožujka poskupila 15 posto. Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je na pressici u utorak da je poskupljenje odgađano koliko god je bilo moguće te da je i ovo sada – posljedica vladavine Milana Bandića.

Filipović je na konferenciji rekao kako Vlada štiti standard građana te kako u Gradu Zagrebu nije prijavljen nijedan projekt koji se tiče vodoopskrbe, ali i da je i ranije govorio da nema razloga za povećanje cijene vode. “Krajnje je vrijeme da se počne odgovorno upravljati u Gradu Zagrebu”, kaže.

“Imamo gradsku upravu koja svaki problem rješava udaranjem po građanima. Krajnje je vrijeme da se prestane tako funkcionirati i da se počne misliti na građane”, kaže.

Državni tajnik Šiljeg na pressici je rekao da je dizanje cijene vode nezakonito da je na jučerašnjoj sjednici Vijeća za vodne usluge RH stavljeno izvan snage.

“Spominjanje famoznog projekta Zagreb za koji je potrebno osigurati 30 posto sredstava. Nijedan od 4 parametra za EU projekte nije ispunjen”, kaže Šiljeg.

“Ovo je već kontinuitet upravljanja na način da se svaki problem rješava na način da se gurne ruka u džep građana i poveća cijena. Sve se najavljivalo da će biti bolje, drugčaije, suprotno. Govori se o sređivanju gradskih financija, a vidimo svaki dan neki novi udar od strane gradske uprave. Vlada čini sve da očuva standard svojih građana”, kaže Filipović dodajući da je rast od 4 posto posljedica snažnih intervencija Vlade.

“Očekivali bi od gradske uprave da ne podiže cijene tamo gdje nema nikakvog razloga da se one podignu. Nije ovo nikakva politička borba. Nema razloga dizati cijene vode. Zašto bi građani trebali platiti 15 posto više? Kažu EU projekt, nikakvog EU projekta nema. Što to oni rade u Gradu Zagrebu?”, pita Filipović.

“To nije put, to nije dobro. Nadam se da će se od takve prakse odustati”, rekao je ministar.

Na pitanje o narodnim obveznicama, Filipović kaže da je vidio koliko ljudi je upisalo obveznice, da je to izvrstan projekt i da je odaziv najbolji dokaz koliko povjerenja narod ima u državu.

Filipović je rekao kako će Vlada nastaviti pomagati građane i da je “stručnjacima” koji su najavljivali propast Hrvatske najbolji pokazatelj toga  da nisu u pravu rast od 4 posto koji je zabilježen u posljednjem kvartalu 2022.

O svim detaljima novih mjera znat će se više sredinom ožujka, a ništa konkretnije ministar nije htio reći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!