Fizičar objasnio kada treba piti tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Vijesti 26. ruj 202211:08 0 komentara
STR/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nuklearni fizičar Tonči Tadić u N1 Studiju uživo govorio je o razornim posljedicama nuklearnog rata, a također je pojasnio kada bi trebalo piti tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe, a kada je to besmisleno. On ističe da su ove tablete od pomoći samo ako je izvor radijacije nuklearna elektrana.

Kada piti tablete joda?

Nuklearni fizičar se osvrnuo na odluku Poljske da dijeli građanima tablete joda, navodeći da one pomažu samo u slučaju kad je izvor radijacije eksplozija nuklearne elektrane, ali ne i u slučaju nuklearnih bombi.

VEZANA VIJEST

“Radioaktivni jod nastaje unutar nuklearke radi dugotrajnog rada. Ako je ona pogođena i eksplodira, jod počne gorjeti i rasipa se u okoliš ili stratosferskim strujama ide dalje i tada treba piti tablete joda. Dakle, tablete joda dolaze u igru samo ako su pogođene nuklearke”, pojašnjava Tadić i dodaje:

“Kod bacanja nuklearne bombe ima malo fisijskog goriva, urana ili plutonija, ne govorimo o tonama kao kod nuklearke, i reakcija ne traje mjesecima ili godinama nego par mikrosekundi i ne stigne se razviti jod. Prema tome, besmisleno je piti jod kad eksplodira nuklearna bomba. Zašto Poljaci piju tablete joda? Jer jedine dvije nuklearke černobilskog tipa u Ukrajinu su te dvije uz granicu s Poljskom.”

“Nuklearno oružje mi je odvratno i smatram da bi ga trebalo izbaciti iz upotrebe, ali moramo znati kako funkcionira da upozorimo druge”, zaključio je Tadić.

Cijeli razgovor s nuklearnim fizičarom Tončijem Tadićem pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!