Flego: Hrvatska policija pokazala je kako se štite vanjske granice EU-a

Vijesti 07. pro 202218:59 0 komentara
N1

Ulazak Hrvatske u Schengen u Dnevniku N1 televizije govorio je hrvatski europarlementarni zastupnik Valter Flego.

“Vjerujem da ćemo sutra dobiti zeleno svjetlo za ulazak u Schengen”, kaže Flego i dodaje da je o tome danas razgovarano i u stranačkim grupama Europskog parlamenta.

Kaže kako je nekakvo neslužbeno stajalište većine njegovih kolega da je Hrvatska od 1. siječnja članica Schengena. “U povoljnijoj smo situacija od Rumunjske i Bugarske. Ovo je definitivno jedna, za cijelu Hrvatsku, vrijedna strateška odluka”, kaže Flego. Naglašava kako ovo sasvim sigurno pravi korak i da ćemo s dolaskom sezone biti i više gostiju iz nama prijateljskih država.

VEZANA VIJEST

“Pozivam premijera, ministra, da zajedno sa slovenskim kolegama konačno sjednu sa slovenskim kolegama i počnu razgovarati o izgradnji željezničke i cestovne infrastrukture koja povezuju naše države”, rekao je Flego i dodao da će bolja infrastruktura ugasiti uska grla na granicama.

Na pitanje hoće li Slovenija ukloniti svoje granične kontrole, Flego kaže kako se nada da će Slovenija ukloniti prijelaze od prvog siječnja i podsjeća da prijelaza ima između Austije i Slovenije.

“Sama slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon najavila je da će se prijelazi zadržati, iako mislim da to nije bilo korektno reći”, smatra Flego i dodaje da nas i dalje straši sa dodatnim kontrolama koje jesu legitimne, ali se uvode samo u specijalnim situacijama.

VEZANA VIJEST

Također Flego smatra da će Hrvatska i dalje vrijedno odraditi svoj dio posla na vanjskim granicama i ne treba nikoga strašiti sa takvim eventualnim možebitnim potezima Slovenije. Komentirao je i nedavno austrijsko nećkanje sa ulaskom Hrvatske u Schengen i ocijenio da se radilo o unutarpolitičkim događanjima i biladanje mišića za predstojeće izbore u Austriji.

“Bez Schengena Europa gubi smisao. Bez slobode kretanja ljudi, kapitala, usluga. Svega. S ovakvim prigušenim kontroliranjem to nije Schengen. Mislim da se ide prema reformi Schengena, jačoj kontroli vanjskih granica”, kaže Flego i dodaje da je hrvatska policija pokazala kako se to može učiniti i da ćemo pravi smisao Europe dobiti micanjem svega s unutanjih granica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!