Flego o euroizborima: Strah me da će naše teme zasjeniti ove europske

Vijesti 13. ruj 202317:17 0 komentara
N1

Europarlamentarac Valter Flego razgovarao je s našom Milom Moralić u Dnevniku N1 televizije. Komentirao je predizborni govori Ursule von der Leyen.

“Doživio sam ga kao početak predizborne kampanje, kao inventuru postignutog. Čuo sam vrlo malo ideja za budućnost”, kaže Flego dodajući da je je čuo i da se okreće “strateškoj autonomiji”. Govori i kako nije čuo konkretne ideje ni prijedloge koje će EK u narednih devet mjeseci podastrijeti građanima, osim toga da žele destimulirati uvoz kineskih automobila. “Nema tu revolucije, to je evolucija s dosta šminkanja i neodređenih poruka”, kaže.

“Smeta me što nije upotrijebila malo težu riječ za države koje ne poštuju temeljne vrijednosti ni europsku migracijsku politiku. Ne treba biti pretjerano pametan da znate da se radi o Mađarskoj i Poljskoj. To je izostalo”, govori.

Flego upozorava i da jača desnica u Njemačkoj te da je u govor utkano mnogo kalkuliranja i da treba vidjeti tko će biti u većini nakon europskih izbora i tko će na kraju izabrati novog šefa EK-a.

“Ne može se prema Europi ponašati kao da je bankomat bez poštivanja temeljnih vrijednosti. S tim se ni ja ni moja grupacija ne možemo pomiriti.”

Na pitanja o proširenju EU-a, Flego kaže da bi on bio sretan da može odgovoriti Da, ali da ne može odgovoriti tako jednstavno. “Mi nismo čuli nijedan datum, nijednu konkretnu mjeru ni konkretnu zamjerku što te države ne ispunjavaju, što trebaju hitno učiniti i kako ćemo im pomoći. … To je ostalo u jednoj maglici.”

“Mislim da sve građane zanima prije svega njihov život, standard i vidite da sve što se dogđaa u nekom dalekom Bruxellessu, Kijevu, Americi, utječe na život svih nas. Treba te okolnosti staviti u prvi plan, a ideologiju sa strane. U EP-u se trbamo fokusirati na to da napravimo bolji život za mala poduzeća, da pomognemo građanima da se bolje nose s ovom nesretnom inflacijom i da prebrode ova teška vremena”, govori Flego. On smatra i da se previše sluša riječ kompromis pa se onda razvodne i dobre ideje. “Mislim da, ako Europa želi biti lider, treba mijenjati procedure i ne dopustiti državi ili dvjema da uspiju razvodniti cijeli niz inicijativa”, govori.

U Hrvatskoj, kaže, očekuje specifilnu situaciju. “Strah me da će važne teme pasti u drugi plan zbog naših izbora. Htjeli, ne htjeli, razlika će biti mjesec, dva. Strah me da će naše teme, a nadam se ne i ideologije, zasjeniti ove europske teme.”

On još nije konačno odlučio hoće li se ponovno kandidirati.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!