FOTO / Iznad Ljubljane se pojavilo neobično svjetlo, poznato o čemu se radi

Regija 11. sij 202410:36 0 komentara
N1 Slovenija

Posljednjih nekoliko noći stanovnici mogu vidjeti neobično jaku svjetlost na nebu iznad Ljubljane. Narančasto-žuti snop koji se proširio nad naseljem Stožice isticao se i bio jasno vidljiv iz različitih dijelova grada.

Narančasto-žuto svjetlo se nad određenim dijelom grada zadržalo sve do jutra. Iako je svjetlo jako podsjećalo na sjaj vatre u daljini i netko je mogao pomisliti da je u pitanju požar, razlog noćnog osvjetljenja nije tako zlokoban.

N1 Slovenija

Neobično svjetlo u nebo emitiraju reflektori na nogometnom stadionu Stožice. Kako su iz Zavoda za Šport Ljubljana, koji brine o središnjem ljubljanskom stadionu, rekli za N1 Slovenija, na teren su postavili sustav koji ubrzava rast trave.

Prema njihovim riječima, sustav je u zimskim uvjetima, kada nema puno sunca, učinkovit i uspješan način regeneracije travnate površine nakon utakmice, treninga ili drugog događaja.

Sustav rasvjete, koji se koristi svake zime od listopada, kombinira PAR-svjetlo koje je potrebno za fotosintezu i infracrveno zračenje koje doprinosi toplini. Konstrukcija se rasvjetljava po zelenilu, a rasvjeta se uglavnom odvija noću, naveli su i upravitelji stadiona Stožice.

N1 Slovenija

Jaka svjetlost ovih sustava posebno je vidljiva na nebu za vrijeme oblačnog ili maglovitog vremena, te može biti vrlo uznemirujuća za ljude i životinje u neposrednoj blizini stadiona. Tako su 2020. godine mještani britanskog grada Brightona pokrenuli peticiju kojom bi se domaćem nogometnom klubu Premier lige, Brighton and Hove Albionu, zabranilo da pali svjetlo na svom stadionu. Prema lokalnim medijima, peticiju je potpisalo 12.000 ljudi, ali su se gradske vlasti oglušile na njihove zahtjeve.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sustav za uzgoj trave, kao i druga vanjska rasvjeta, pridonosi svjetlosnom onečišćenju, koje je posebno izraženo u gradovima i negativno utječe na životinje i ljude. Kako piše na web stranici udruge Temno nebo Slovenije, svjetlosno onečišćenje kod čovjeka izaziva uznemirujući osjećaj bliještanja i stoga ometa vožnju, a osim toga otežava i stvaranje melatonina noću.

Svjetlosno zračenje remeti život i selidbu ptica, šišmiša, kukaca i drugih životinja, te onemogućuje promatranje neba i zračenjem prema nebu nepotrebno troši električnu energiju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!