FOTO Neobična pojava na plažama oko Nina, Institut za oceanografiju objasnio o čemu se radi

Vijesti 10. stu 202320:10 0 komentara
Foto: Toč Festival

Neobična pojava ovih dana na plažama oko Nina privukla je pažnju građana, a Institut za oceanografiju i ribarstvo objasnio je o čemu se radi.

Zanimljiva pojava ovih dana vidljiva je na plažama oko Nina, objavio je Institut za oceanografiju i ribarstvo na Facebooku.

Dobili su fotografije prozirnih želatinastih oblika te otkrili da se gotovo sigurno radi o ostacima meduza:

“Na stotine nasukanih prozirnih želatinastih oblika vjerojatno su ostaci meduza koje su na plažu nanijeli valovi. Radi se samo o mezoglejnom disku, sloju tkiva koji nema živih stanica. Ostatak organskog tkiva, koji je bitan za determinaciju meduza, u ovom slučaju nije vidljiv i najvjerojatnije su ga pojeli drugi morski organizmi, što upućuju da meduze nisu nasukane dok su bile žive već se proces ugibanja meduze dogodio ranije, u morskoj vodi”, napisali su i dodali da njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav:

“Važno je pratiti pojavu svih želatinoznih planktonskih organizama jer njihova masovna pojava može imati štetan utjecaj na morski ekosustav i ribarstvo kao gospodarsku granu, a dobiveni podaci nam dugoročno omogućuju bržu i realniju procjenu opsega zahvaćenih područja.”

Dodaju da su im zato sve dojave o meduzama i ostalim želatinoznim organizmima izrazito važne kao izvor informacija te pozivaju građane da im šalju fotografije. Ovaj put fotografije je snimio Toč Festival.

Neobični predatori

Meduze su morske životinje, slobodno plivajući žarnjaci tijela uglavnom u obliku klobuka. Tijelo im se sastoji od želatinozne tvari s velikim postotkom vode (do 98 posto).

Ono zbog čega nam nisu drage su mnogobrojne žarnice na lovkama, oko usta, a u svakoj se žarnici nalazi mjehurić pun otrova (neurotoksina) i tanka cjevčica. Na podražaj iz žarnice izlazi cjevčica kroz koju se izbacuje otrov.

Lovke im služe za hvatanje planktonskih životinjica koje omamljuju ili ubijaju otrovom, dok kod ljudi izazivaju crvenilo, pečenje, bol i oteklinu na koži.

Što učiniti ako vas opeče meduza?

Ovo su preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u slučaju da vas opeče meduza:

– ozljedu isperite morskom vodom. Ne ispirite slatkom vodom!

– za inaktivaciju žarnica isperite ih octom ili alkoholom

PIxabay / Ilustracija

– prilijepljene krakove što prije uklonite; ručnikom ili drugom tkaninom ih obrišite ili premažite uljem za sunčanje ili suhim pijeskom te ih sastružite s kože. Ne odstranjujte ih golim rukama!

– premažite ozlijeđenu kožu umirujućom kremom; bol ublažuju i hladni oblozi

– kod pojave općih simptoma, dodira s većim brojem žarnjaka ili ako se na ozlijeđenoj koži pojave mjehuri i ranice, obratite se liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!