FOTO / Prosvjed roditelja u Vukovaru: “Huligani nisu istukli samo djecu, nego i nas roditelje, istukli su Vukovar”

Vijesti 13. sij 202410:27 2 komentara

Na inicijativu roditelja i obitelji vukovarskih maloljetnika, koje je prošle subote u središtu grada pretukla skupina starijih mladića, ispred vukovarske Gradske uprave u 10 sati održava se prosvjedni skup protiv nasilja.

Okupilo se dosta ljudi, javlja naša Vanja Kranic, no roditelji nisu ni htjeli da ovo bude masovni skup, nego su samo htjeli poslati poruke protiv nasilja.

U pozivu na prosvjed imaju sedam zahtjeva – uhićenje svih napadača, propisno kažnjavanje, kazne zatvora, bolju reakciju policije na nasilje itd.

Govoreći ispred Gradske uprave roditelji su rekli:

“Okupili smo se u ime roditelja, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Želimo da su sva naša djeca sigurna. Međusobno se ne moramo pozdravljati, ali na ulicama grada moramo biti sigurni. Naša djeca moraju biti sigurna. Od huligana moraju biti sigurni svi građani bez obzira na godine. Prošle smo subote svjedočili premlaćivanju naše djece do neprepoznatjivosti. Huligani se skrivaju iza naziva navijači. Djeca su pretučena, tukli su ih nogama, cipelarili po podu, jedan od dječaka ima frakturu lubanje i lica, a drugi frakturu s krvarenjem u glavi, hematom ispod oka, treći natučene zube i vilicu, hematome po cijelom tijelu, peti ima polomljeno rebro. Oni lakše ozlijeđeni su ozlijeđeni, naša su djeca završila u KBC-u Osijek.

Te večeri nisu istukli samo djecu, nego i nas roditelje, istukli su Vukovar. Te večeri pale su sve maske. Pravi navijač neće djetetu nanijeti teške ozljede, spriječiti će nasilje prema slabijem.

Kako je moguće da se godinama tolerira nasilničko ponašanje u ovom gradu? Kako je moguće da većina huligana ima dosje, nekolio prijava i presuda, a i dalje s fantomkama šeću gradom? Ovo je kap koja je prelila čašu. Ovo je posljednji put da netko toliko stariji digne ruku na Vukovar. U ovom smo događaju zajedno, tiče se svih nas.

N1
N1
Borna jaksic/PIXSELL

Naučite djecu da se smiju, da misle lijepo, da njihova htijenja ne budu veća od nebeskog svoda, naučite ih da ljube. Za ono što se sad događa djeca nisu kriva.

“Ako vam se ratuje i tuče, nađite se negdje i udrite jedni po drugima. Vukovar ostavite nama. Djeca su zaslužila Vukovar bez straha, Vukovar dobrih ljudi.”

Prema riječima jednog od sudionika, najveća odgovornost za ono što se, kako je rečeno, nije dogodilo prvi put u Vukovaru, je na sustavu i političarima.

“Molimo vas, vas medije posebno. Nemojte uzimati izjave od političara. Nemojte! Oni, ako su i došli danas, već u ponedjeljak imaju priliku nešto poduzeti, promijeniti i pokazati da im je stalo”, poručeno je novinarima koji su u velikom broju pratili prosvjedni skup.

Mirni prosvjed je trajao 30-tak minuta, na skupu su viđeni i neki političari, iako su ih organizatori prosvjeda ranije zamolili da ne dolaze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare