FOTO/VIDEO Gužve za nove osobne iskaznice u Petrinjskoj ulici u Zagrebu

Vijesti 02. kol 202113:28 > 13:59 1 komentar
Marin Tironi/PIXSELL

Od ponedjeljka se primaju zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a unutar granica EU bit će jednakovrijedne putovnici. Veliki interes građana već je izazvao gužve u zagrebačkoj Petrinjskoj.

Kako javlja naša reporterka Anja Perković, pred zgradom policijske uprave u Petrinjskoj ulici u Zagrebu stvaraju se velike gužve.

U videu pogledajte što su o izdavanju novih iskaznica rekli građani.

Podsjetimo, nove osobne iskaznice predstavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj”, rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Eropske unije trajao otprilike dvije godine.

“Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih u Hrvatskoj s parametrima osobnih u drugim članicama Unije. Povećali smo i sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno uvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani”, rekao je Božinović.

Nove će e-osobne sadržavati i beskontaktni čip s biometrijskim identifikatorima nositelja osobne iskaznice, odnosno fotografiju lica i dva otiska prstiju u digitalnom formatu. Božinović je rekao i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

“Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare