FOTO/VIDEO Crveni alarm na Jadranu, rive pod vodom, padali stupovi. U Sloveniji se oglasile sirene

Vijesti 03. stu 202308:22 > 09:20
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Olujno jugo zadaje probleme diljem Jadrana. Sinoć je pogodilo Kaštel Novi i poplavilo rivu. U Šibeniku je srušilo stablo na betonski stup rasvjete koji se u potpunosti raspao. Na Jadranu je upaljen crveni meteoalarm.

Zvonimir Barisin /Pixsell

Visoki valovi uslijed snažnog juga zapljuskuju obalu u Kaštelima. Podigla se razina mora i poplavila rivu.

Vrijeme danas

Danas će vrijeme biti oblačno s kišom, Na Jadranu i u zaobalju grmljavinski pljuskovi i i jako do olujno jugo i jugozapadnjak – lebić. Na Jadranu uz plimu i visoke valove te mjestimice olujno jugo očekujemo plavljenje obala i riva.

Obilnu kišu prognoziramo na Jadranu, Lici i Gorskom kotaru te u planinama zaobalja. Poslijepodne na zapadu prestanak oborina i djelomično razvedravanje, te slabljenje juga. Najviše temperature zraka od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C.

Sirene u Sloveniji

U Piranu i Izoli more je u četvrtak navečer presjeklo obalu pa su se i ondje oglasile sirene upozorenja. U Izoli je zbog obilnih oborina oborinska kanalizacija poplavila dio stare jezgre. U tri sata situacija se smirila. Postrojbe civilne zaštite bile su i na terenu u Piranu i Šalari.

Obilna kiša pala je i u Sloveniji gdje su se zbog Drave u Muti, kako jutros javljaju vatrogasci, oglasile i sirene.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan rekao je za N1 Slovenija da je protekla noć bila dosta mirna unatoč najavljenim obilnim padalinama. Iako je Agencija za okoliš za četvrtak izdala crveno upozorenje za sjeverozapadni dio Slovenije, oborine nisu izazvale veće probleme. Pošteđena je čak i Bašćanska graba koje su se vlasti najviše bojale.

web kamera/Hribi.net

Nigdje nije bilo većih problema”, rekao je Šetan za N1. Zabilježeno je nekoliko incidenata diljem zemlje, no najveće probleme izazvala su srušena stabla i poplavljeni podrumi. U gornjem Posočju, odnosno zapadnoj Sloveniji, Soča je poplavila cestu u Mostu na Soči, a Sava Bohinjka kod Nomenja.

Tijekom dana Drava će i dalje rasti pa su nadležni preventivno uključili sirene. Prema Šestanovim riječima, hidrolozi procjenjuju da će doći do normalnih izlijevanja na poljoprivrednim površinama. U donjem toku porast će i Sava, koja bi u Sneberju trebala doseći protok od 1300 kubika u sekundi. “Njegov protok ne bi trebao biti problem, pa se nadamo da će doista biti kako se trenutno računa”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ