FOTO Život u kontejnerskom naselju: “Navikla sam, ali djeci je teško”

Vijesti 25. sij 202116:55 > 18:56 0 komentara
N1

Kako izgleda život nakon potresa u Petrinji, otkriva reporterka Iva Puljić Šego. Posjetila je kontejnersko naselje u mjestu Češko Selo u blizini Petrinje. Tamo već dva do tri tjedna, u 22 kontejnera, živi više od 22 obitelji. Naime, u nekima su smještene i po dvije.

Gospođa Sanjica Bolšec u naselju je skoro tri tjedna. Već se polako navikla. Dobiju jedan kuhani obrok, kaže, ali oni koje rade, nemaju ga gdje ugrijati popodne.

N1

U sklopu naselja imaju vešeraj s perilicama rublja i improviziranu kuhinju. Kuhinja ima štednjake, ali nema sudopera ni stola.

N1

U jednom od kontejnera živi i ova majka s četvero djece. “Ja sam se već navikla, ali njima je teško”, govori za N1. Djeca često ne žele jesti što dobiju, a nemaju im gdje pripremiti obrok. “Bilo bi dobro nam se omogući neki prostor gdje se možemo okupiti s djecom. Stojimo vani na zini”, dodaje.

Što se tiče obnove i dokumentacije, kaže: “Grad nam sve treba odobriti. Sve stoji. Neki ljudi imaju donatore. Moramo čekati dozvole grada za rušenje.”

N1

 

Na pitanje kada bi se mogli vratiti svojim domovima, gospođa Bolšec kaže, “da budem realna, dvije do pet godina. Ako Zagreb nakon deset mjeseci nije nikud krenuo, ne možemo niti mi.” Potom je navela problem otvaranja rupa u zemlji, zbog kojih narednih mjeseci ne bi smjeli ništa graditi.

“I da se kuća sruši, dva do šest mjeseci ćemo morati čekati. Sad se čeka drugi krug statičara, a nije još ni drugi prošao. Kad drugi prođe, onda ćemo moći prijaviti štetu”, objašnjava.

N1

Gdje i kuda, što će biti s obnovom, hoće li se u cijelosti pokrivati, samo su neka od pitanja koja muče gospođu Sanjica. “Sve je to velika nepoznanica”, dodaje.

Da je u pitanju godina dana, da dobiju još jedan ‘kontejnerčić’, i sitnice poput štednjaka, izdržali bi u naselju još godinu dana, kaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!