Fra Vidović: Svetost nije privilegija određenih osoba nego imperativ

Vijesti 01. stu 202211:16 0 komentara
N1

Fra Vlado Vidović u N1 emisiji Novi dan govorio je o svetkovini Svih svetih, blagdanu koji se obilježava diljem zemlje, objasnio razliku između Svih svetih i Dušnog dana te što misli o održavanju Halloweena u našem podneblju.

“Danas je svetkovina Svih svetih, mi danas u Crkvi slavimo sve osobe koje su ostvarile svetost u svom životu. Što se tiče samog postanka ovog blagdana, svaki od ovih dana ima svoju povijest i razvoj. Svetkovina Svih Svetih datira iz 4. stoljeća, to pouzdano znamo iz zapisa sv. Ivana Zlatoustog da se slavi spomen svih mučenika”, rekao je.

Navodi kako ovom blagdanu daljnji zamah donose dvojica pape; Bonifacije III. i Grgur III. i IV. koji su proširili ovaj blagdan na sveopću Crkvu te je on poprimio svoj sadašnji oblik.

“Ako ćemo precizno, danas slavimo svetkovinu Svih svetih, a sutra je spomen svih pokojnika, Dušni dan. Prikladnije je sutra otići na groblje, no, ova dva dana su jako povezana. No, zašto ne bismo mislili da su i naši dragi pokojnici ostvarili svetost u svom životu. Ova svetkovina obuhvaća sve osobe koje su možda ostvarile puninu svog života”, rekao je.

Kaže kako se danas svetost stavlja u određene okvire, i misli se da je ona povlastica određenih osoba, ali primjeri novijih svetaca pokazuju da svetost nije privilegija određenih osoba, nego imperativ.

VEZANA VIJEST

Navodi da se ona može ostvariti vrlo jednostavno.

“Prije svega moramo biti ljudi, tu se moramo maksimalno ostvariti u svojim ulogama. Moramo međusobno širiti ljubav i poniznost i tako ćemo biti na putu svetosti. Danas postoje određeni izazovi, mogao bih zaključiti da mi danas više volimo svece, ali pribojavamo se svetosti. Današnja svetkovina nam govori da se ne bojimo”, rekao je.

Navodi kako je bitno ne toliko svjedočiti riječima, koliko djelima.

“Gledamo ovaj kolorit iza nas danas, ovo magleno jutro i priroda koja se nekako gasi pogoduje bezvremenskom razmišljanju, ne depresivnom, ne tužnom, ne melankoličnom. Samo nas podsjeća da je sve prolazno, danas jesmo, sutra već ne moramo biti. Ovaj blagdan je nekako savršeno postavljen u ovo doba godine”, rekao je te dodao: “Danas nikako ne smijemo biti tužni, danas trebamo biti radosni. Prije svega jer je danas vetkovina Svih svetih. Papa Franjo je to lijepo rekao; da svetost nije privilegija nego su svi pozvani na ostvarenje svetosti”.

Objasnio je i da je Halloween keltski drevni blagdan. Irski monarsi su u 10. stoljeću od pape tražili da se na taj datum stavi svetkovina Svih svetih kao odgovor na keltska vjerovanja i papa je udovoljio toj molbi.

“Zato se u anglosaksonskoj kulturi 31. listopada održavaju razne zabave, dok se 1. studenog održava prisjećanje na naše preminule. Halloween pripada nekoj drugoj kulturi, nekim drugim običajima. Pošto je danas sve komercijalizirano, mislim da je to u našem podneblju samo prilika za dobru zabavu”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!