Frcale iskre oko istražnog povjerenstva o Stožeru za covid: “Most nas neće ucjenjivati”

Vijesti 25. lip 202422:01 0 komentara
Sabor
Slavko Midzor/PIXSELL

HDZ i SDP usprotivili su se u utorak prijedlogu Mosta i 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera za vrijeme covida jer smatraju da u tome nema pravnog uporišta, te da Sabor ne može ocjenjivati jesu li znanstvene i stručne preporuke bile dovoljno kvalitetne.

“U prijedlogu odluke nema ni stručnog, ni pravnog uporišta”, rekla je Nikolina Baradić (Klub HDZ-a). Kao medicinskoj sestri, Baradić nije jasno zašto su se pojedini saborski zastupnici zalagali za nenošenje maski i pozivali ljude da se ne cijepe jer je na svoje oči gledala patnje ljudi zaraženih covidom.

Smatra kako su oni koji su pozivali ljude da se ne cijepe to radili isključivo radi prikupljanja jeftinih političkih bodova.

SDP-ov Branko Kolarić pojasnio je kako njegova stranka ne može podržati taj Mostov prijedlog jer bi se saborsko istražno povjerenstvo trebalo baviti preispitivanjem znanstvenih činjenica i stručnih preporuka.

“SDP je za to da se istraže sumnje”

“Da li to znači da onda Sabor teoretski može izglasati da cijepljenje nije učinkovita mjera. Da li možemo izglasati kroz to povjerenstvo stajalište da nisu dobre preporuke koje su donijele međunarodne institucije i domaća stručna udruženja. Mislim da bi tu kao Sabor ispali smiješni”, upozorio je Kolarić.

No, poručio je, SDP se slaže s tim da državna tijela trebaju istražiti sumnje vezane uz javnu nabavu, lažne testove na covid te korupciju i slično. Kolarić smatra kako u ovom prijedlogu nema ključnog pitanja zašto imamo tako velik broj umrlih od covida, zašto smo na sedmom mjestu u svijetu po broju umrlih.

Uime Vlade, prijedlog Mosta odbile su i državne tajnice u ministarstvima unutarnjih poslova i zdravstva, Irena Petrijevčanin i Marija Bubaš.

Petrijevčanin je podsjetila i da je Ustavni sud 14. rujna 2020. donio mišljenje o zakonitosti rada Stožera civilne zaštite RH. Osvrćući se na pitanje o potencijalnim nezakonitostima, rekla je da to istražuje policija te se provodi nekoliko kriminalističkih istraživanja u koordinaciji s Uskokom. Bubaš je poručila da su mjere koje je određivao Stožer bile gotovo identične mjerama u drugim državama te su bile “učinkovite, razmjerne i zakonite”.

Mostova akcija ima za cilj nanošenje političke štete DP-u

Igor Peternel (Domovinski pokret) rekao je kako njegova stranka i dalje jednako loše misli o radu Stožera za koji su stalno govorili da je bio parapolitičko tijelo koje je djelovalo na zakonskom rubu, pristrano, stranački involvirano te uz vrlo sporne kriterije.

“Slažemo se u tome da je Stožer odigrao vrlo lošu ulogu, o tome smo govorili i to mislimo i dan-danas, ali nećemo sudjelovati u Mostovim akcijama koje imaju za cilj isključivo nanošenje političke štete Domovinskom pokretu”, rekao je Peternel.

Poručio je i kako im Most neće moralnim ucjenama nametati što će raditi te najavio da će Klubu DP-a još razgovarati o tome kako će glasovati.

Treba otkriti tko je “namlatio lovu”

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici, koji su podržali Mostov prijedlog, upozoravali su kako se za vrijeme pandemije covida radilo o neviđenom ograničavanju ljudskih prava i sloboda te o “diktaturi Stožera” pri čemu je Sabor bio zaobiđen.

Uz to, upozoravali su da su i cijepljeni mogli prenositi koronu te da cjepivo nije bilo testirano kako treba.

Marin Miletić (Klub Mosta) upozorio je kako je u prvom valu pandemije pola umrlih bilo u domovima za starije, a u drugom valu ih je bilo šest posto. Smatra kako su vladajući lagali da je cjepivo sigurno te da cijepljeni ne prenose virus.

Nino Raspudić (Klub nezavisni i Fokus), među inim, poručio je i da traže osnivanje istražnog povjerenstva da bi se otkrilo tko je “namlatio lovu”, zašto je sve stavljeno pod oznaku tajnosti te se radilo i mimo Zakona o javnoj nabavi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!