Friganović o lažnim diplomama: Treba provjeriti jesu li sestre žrtve prevare

Vijesti 12. kol 202210:46 > 11:08 0 komentara
N1

Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva, za N1 je komentirao uhićenje bivšeg rektora Sveučilišta u Kragujevcu kao i bivšeg dekana tamošnjeg Medicinskog fakulteta. Njih su dvojica uhićeni zbog zlouporabe službenog položaja među kojima su i malverzacije vezano za diplome koje su, među ostalih, izdavali i državljanima Hrvatske i na taj način pribavili višemilijunsku korist.

“Strašna priča ako je istinita. Važno je provjeriti sve navode i vidjeti jesu li te sestre i liječnici žrtve prevare. Dakle, ne skakati na prvu već vidjeti što se doista dogodilo te napraviti kompletnu istragu”, naglasio je Friganović.

Istaknuo je da je lako provjeriti je li netko završio studij ili nije.

VEZANE VIJESTI

“Tko je završio studij, zna da je to lako provjerljivo. Kad idete na studij sestrinstva, morate obaviti 50% vježbovne nastave, obaviti stvari koje su evidentirane u indeksu i morali ste imati nekog mentora. Mislim da je to lako provjerljivo i da se diplome i akademski nazivi mogu lako provjeriti”, kazao je Friganović.

“Kad pustite u zdravstveni sustav nekoga tko je možda kupio diplomu, to može biti opasno za pacijenta. Lažno stečena diploma može ugroziti zdravlje pacijenta”, istaknuo je.

Navodi da je bitna suradnja institucija te da institucije iz Srbije trebaju pružiti potrebne podatke kako bi se cijela stvar mogla istražiti. Friganović ističe da postoji niz problema u sestrinstvu.

“Manjak sestara, nepriznavanje kvalifikacija… Ovo je najmanje što nam treba, sestrinstvo je plemenita profesija, ali svatko tko je na neadekvatan način stekao diplomu, treba biti sankcioniran”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!