Fuchs o maturantici: “Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko”

Vijesti 21. srp 202212:50 > 13:12 0 komentara
N1

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obraća se novinarima nakon sjednice Vlade.

Na samom početku obraćanja rekao je da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) mora ostati neovisno tijelo.

“Bitno je da se maksimalno zadrži anonimnost svih koji polažu maturu kako ne bi bilo vanjskih utjecaja na rezultate. Svima nam treba takvo jedno objektivno vredovanje”, rekao je govoreći o NCVVO-u.

VEZANE VIJESTI

“Od 2010. godine pa do danas nije se nijednom dogodilo da je netko vršio bilo kakav pritisak na one koji ocjenjuju ispite u sklopu državne mature, a to su profesori srednjih škola. Teoretski je moguće da oni u nekoj varijanti ocjenjuju test učenika kojem je predavao, a da to definitivno ne zna. Do danas je negdje 350.000 učenika polagalo državnu maturu i koliko ja znam nije bilo nijednog problema s bilo kakvim pritiskom ili nečim vezanim uz žalbe u kontekstu otkrivanja identiteta. Zato je izrazito bitno da se identitet bilo kojeg učenika ne otkrije kako bi zaista sva djeca, bez obzira tko su im roditelji, i kakvog su materijalnog ili bilo kakvog statusa, bili u potpuno jednakim pozicijama.”

Istaknuo je da se i ranijih godina događalo da su se djeca greškom potpisivala na nekim od testova, iako im se u pripremoj fazi non stop ponavljalo da to ne smiju učiniti.

“Ova generacija je pisala probnu maturu. Potpuno razumijem stresnu situaciju tih mladih ljudi koji čim bolje žele napisati testove jer im od toga ovisi daljnje studiranje i upisi u njima željene studije. Netko lakše, netko teže podnosi takvu stresnu situaciju i onda se događaju greške.”

Komentirao je i konkretni slučaj maturantice koja je zbog potpisa na eseju iz hrvatskog jezika diskvalificirana s državne mature.

“U ovom konkretnom slučaju, kad god se ministarstvo umiješalo u rad NCVVO-a, to nije završilo dobro. Sjetite se one priče kakve je boje prsten na Juditinoj ruci, je li to bilo dobro ili loše pitanje, puno priče i halabuke, da bi se na kraju ispostavilo da je najveći broj učenika na to pitanje odgovorio dobro”, rekao je.

“Sjetite se i slučaja iz 2019. godine da se piše esej iz hrvatskog jezika i ako pitate bilo kojeg kroatistu, pedagoga, profesora hrvatskog ili bilo kojeg drugog jezika, sigurno će reći da se ispit iz hrvatskog jezika ne može polagati bez da se piše esej, odnosno može, ali to nije cjelokupno polaganje ispita iz hrvatskog jezika.”

“Ne kanim naređivati ili tražiti išta”

Kaže da ključ cijele priče leži u otkrivanju identiteta.

“Ne kanim naređivati ili tražiti išta nego očekujem da će NCVVO sjesti i proći kroz sve akte i donijeti potrebne promjene i zaključke ako ih treba donositi i istumačiti cijelu priču”, reko je ministar.

“Ne možemo izuzimati jednu osobu. Ili svi ili nitko”, kazao je i dodao kako bi upravno vijeće Centra trebao proći kroz sve i donijeti zaključke.

“Pravilnike uvijek treba mijenjati kad su utvrdi da nešto nije dobro. Pravilnici nisu zakoni i jednostavnije ih je mijenjati”, kaže ministar.

Na pitanje zaslužuje li pogreška eliminaciju cijelog ispita, odgovara:

“Nemojte mene pitati. Ja mislim jedno, ali neću iznositi svoje mišljenje. NCVOO mora donijeti odluke i zaključke. Što treba promijeniti, neka se mijenja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!