Galić iz Faktografa: Problem kad prema vama ide oštrica zbog posla koji radite

Vijesti 17. pro 202110:27 > 11. sij 2022 12:06 0 komentara
N1

Gabrijela Galić, s portala Faktograf.hr gostovala je u Novom danu i govorila o hakerskom napadu i prijetnjama kojima je portal izložen, posebice u pandemiji.

“Od početka pandemije mi smo izloženi prijetnjama koje stižu, a ovo je sad vrhunac hajke na Faktograf. Što se više dezinformacija razobličuje u javnosti, to su jači napadi na nas. Ovaj tjedan je bio jako težak što se tiče rada, jer kad se susrećete s tom vrstom napada koji prate prijetnje, pa i smrću, to pokazuje u kojem je stanju ovo društvo i koliko je otišlo unatrag u ove dvije godine pandemije, u vrijeme kad se šire lažne vijesti u javnom prostoru, pogotovo na društvenim mrežama”, rekla je Galić.

Dodala je da je sve prijavljeno policiji. “Imamo četrdesetak prijetnji Faktografu, pri čemu Faktograf radi normalan novinarski posao. Ono zbog čega smo u žiži interesa je fact checking, koji radimo u suradnji s Facebookom i to što se dogodilo nama, može se dogoditi nekom drugom”, rekla je Galić.

Objasnila je da je Faktograf fact checkerska organizacija, koja se time bavila i prije nego što se Facebook uključio u taj program. “Ovo što radimo s Facebookom je sprečavanje širenja dezinformacija. Sve je vrlo transparentno, jasno, kristalno čisto objašnjeno, svaka informacija koju objavimo nalazi se u rubrici Razotkriveno. Mi ne zatvaramo profile, ne blokiramo niti cenzuriramo. Mi pišemo tekst o nekoj dezinformaciji ili krivoj informaciji i to objavljujemo. Osobi koja tu informaciju širi pojavi se informacija da je to provjereno od strane nezavisne fact checkerske organizacije uz objašnjenje da je ocijenjeno netočnim. Svatko tko je na taj način označen može se javiti Faktografu i tražiti ispravak ili povlačenje ocjene”, rekla je Galić.

O radu Faktografa

Faktograf se ne bavi skidanjem sadržaja s društvenih mreža, ponovila je, već to rade Facebookovi algoritmi i to nije vezano uz fact checking. “Vjerojatno često i u mnogim slučajevima pogriješe, a iako smo mi društvo gdje svi bulje u mobitel i svi su na društvenim mrežama i ne trude se provjeravati informacije, nema veze s nama”, rekla je Galić.

“Koristimo sve relevantne izvore znanstvene zajednice, istraživanja znanstvenika i stručnjaka koji se bave određenim pitanjima. Svaka informacija koju provjerimo ne možemo napisati da nešto nije tako, a da nismo stavili točno link na izvor informacije koja pobija nešto što mi provjeravamo. To nije naše mišljenje, mi ne možemo napisati naše mišljenje, moramo imati stručnjaka, znanstveni rad, istraživanje, podlogu na osnovu koje napišemo tekst”, objasnila je.

Istaknula je da je veći problem pandemije, i to ne samo u Hrvatskoj, činjenica je da je društvo počelo zanemarivati znanost i da znanost postaje zadnja rupa na svirali, a da su vjerodostojnija instantna rješenja. “Ja pretpostavljam da je to velikim dijelom posljedica straha velikog dijela građana. Suočavamo se s nepoznanicom koja i u znanstvenoj zajednici dobiva neke informacije, što je sasvim normalno”, rekla je Galić.

Reakcije na razotkrivanje dezinformacija koje su iznijele poznate osobe

Susreću se i s reakcijama koje dolaze kad provjeravaju netočne izjave koje su iznijeli poznati i utjecajni ljudi.

“Naravno, zbog toga što takve osobe imaju veći doseg i mogu više utjecati na mišljenje ljudi koji ih prate i da, mi itekako proučimo dio političara i javnih osoba koje znaju prenijeti nekakvu dezinformaciju, napišemo tekst, demantiramo ono što treba demantirati i naravno da je to jedan od problema, kad nekom tko ima nekakav utjecaj na dio javnosti pokažete da nije u pravu i da prema vama ide oštrica zbog posla koji radite”, rekla je Galić.

Podsjetimo, Faktograf je nekidan bio i pod hakerskim napadom. Objavili su tad da je napad na stranice pokrenut nakon hajke koju je protiv njih poveo poduzetnik Nenad Bakić. Nenad Bakić promptno je reagirao na tu objavu i ustvrdio da nije svojim objavama pokrenuo javni linč: “Štoviše upravo suprotno – Faktograf i njemu bliske osobe su organizirale hajku na mene”, napisao je.

Galić o tome kaže:

“Ovaj slučaj koji ste spomenuli potvrđuje na neki način, jer nekoliko sati nakon što smo objavili tekst o gospodinu poduzetniku i razotkrili informaciju koju je pisao o nama, krenula je hajka na Faktograf. Slučajnost – neslučajnost, ne želim u to ulaziti, ali činjenica je da se to dogodilo 13. prosinca i da je trajalo i trajalo i trajalo…”

Demanti Nenada Bakića

Nakon objave ovoga testa obratio nam se Nenad Bakić zahtjevom za demanti koji čitajte u nastavku:

„Potpuno je neistinito da sam pokrenuo ikakvu hajku na Faktograf.

Upravo suprotno, skrenuo sam pažnju na njihove poslovne prakse koje smatram krajnje štetnima za slobodan protok informacija i izražavanje zajamčeno Ustavom te naveo da ću zaštitu potražiti na sudu, što sam preporučio i drugima koji se smatraju oštećenima.

U demokratskim društvima pravna se zaštita ne smatra ‘hajkom’, upravo obrnuto”, napisao je Nenad Bakić u ispravku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!