GLAS ponovno predlaže Rezoluciju o klimatskoj krizi i traži kurikulum o okolišu

Vijesti 04. stu 202111:43 0 komentara

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u četvrtak je najavila da će u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog Rezolucije o klimatskoj i okolišnoj krizi, kao i prijedlog zaključka kojim bi se pripremio kurikulum za obrazovanje o klimatskim promjenama.

“Upravo je u tijeku 26. UN-ova Konferencija o klimatskim promjenama. Sudionici i ovaj put ‘vrište’ o krizi u kojoj se nalazimo kao stanovnici ovog planeta i upozoravaju na hitnost koja je potrebna u reakcijama i djelovanju svih zemalja. Donesene su i neke važne odluke – stotinjak zemalja, koje predvode EU i SAD – obvezale su se smanjiti emisije metana što bi do 2030. godine trebalo smanjiti zagrijavanje zemlje za 0,3 stupnja. Više od sto zemalja obvezalo se i zaustaviti smanjivanje šumskih područja do 2030., pri čemu se samo EU u tu svrhu obvezala uložiti milijardu eura u idućih pet godina”, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Međutim, ustvrdila je, našoj Vladi se i dalje ne žuri pretjerano, osim deklarativno. Premijer Andrej Plenković u Glasgowu je svašta obećao i sa svačim se pohvalio, kaže Mrak Taritaš.

Primjerice, dodala je, obećao je do će Hrvatska do 2030. zasaditi milijun stabala godišnje, ali nije obećao da će zaustaviti devastaciju hrvatskih šuma koja se događa već niz godina, na što upozoravaju mnoge udruge za zaštitu okoliša. “Tom se temom čak bave neki zastupnici Zelenih u EP-u, ali ne i naša Vlada u čijoj su ingerenciji i Hrvatske šume i nacionalni parkovi i parkovi prirode”, rekla je predsjednica GLAS-a.

Mrak Taritaš pozvala je premijera Plenkovića da prošeta Medvednicom, koja je na nekim dijelovima već potpuno ogoljena.

“Obećao je i da će Hrvatska do 2030. smanjiti emisije ugljika za 45 posto, ali njegova Vlada još uvijek nije usvojila Akcijski plan za provedbu Strategije niskougljičnog razvoja, bez kojeg je Strategija mrtvo slovo na papiru”, ocijenila je. “S obzirom na tempo kojim ide usvajanje Akcijskog plana za Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama, kojeg nema ni nakon godinu i pol od usvajanja strategije”, ustvrdila je Mrak Taritaš , “ne očekujemo početak provođenja strategije u skorije vrijeme”.

Dodala je da je premijer posebno istaknuo kako je za pobjedu u bitci protiv klimatskih promjena ključno podizanje svijesti i obrazovanje, ali da “mi ovdje doma ne znamo ništa o tome što Vlada po tom pitanju konkretno radi i što planira”.

Mrak Taritaš je podsjetila da je GLAS početkom 2020. godine u proceduru uputio prijedlog Rezolucije kojom bi, na tragu rezolucije koju je usvojio Europski parlament godinu ranije, Sabor pozvao Vladu i sva relevantna državna tijela da što hitnije poduzmu sve potrebne korake za zaustavljanje globalnog zatopljavanja.

Vlada je prijedlog GLAS-a odbila, uz obrazloženje da sve potrebne korake već poduzima, no, dodala je, u to vrijeme nije još bila usvojena ni Strategija niskougljičnog razvoja, ni Strategija prilagodbe klimatskim promjenama.

Ocjenjuje kako nema ‘nikakve ideje ni plana za obrazovanje i podizanje svijesti o borbi protiv klimatskih promjena, bez čega nema, kako je premijer i sam zaključio u Glasgowu, ni uspjeha’. Nastavlja se i devastacija hrvatskih šuma, sve do danas, i nema primjerene reakcije Vlade, kazala je saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a.

“S obzirom na to da je Vlada daleko od toga da poduzima sve potrebne korake, osim u premijerovim ‘talking pointsima’ na međunarodnim konferencijama, mi ponovno u proceduru šaljemo prijedlog Rezolucije o klimatskoj i okolišnoj krizi i još jednom tražimo da Sabor pozove Vladu na primjereno i hitno djelovanje. U proceduru ćemo također poslati i prijedlog zaključka kojim bi Sabor nadležno ministarstvo obvezao na pripremanje kurikuluma za obrazovanje o klimatskim promjenama”, zaključila je Mrak Taritaš.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!