Glavašević: Čudno je da je USKOK povukao ručnu oko uhićenja jednog člana Vlade

Vijesti 22. velj 202210:22 > 12:22
Bojan Glavašević
N1

Gost Novog dana N1 televizije bio je nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević.

On je govorio o poziciji Vlade nakon uhićenja ministra graditeljstva Darka Horvata. Branko Bačić ranije je rekao kako HDZ ima podršku partnera.

“Ako Branko Bačić kaže tako, valjda je tako. Iako, realnost u zadnje vrijeme ima naviku demantirati visokopozicionirane HDZ-ovce. Vjerujem da u ovom trenutku imaju potporu svojih koalicijskih partnera, ali ne znam za što”, kaže Glavašević.

“Ovo je šest godina kontinuiteta Plenkovića i njegovih vlada. Za to vrijeme je 20 ministara otpalo zbog korupcijskih afera. Da Plenković ima integriteta i mudrosti, išlo bi se na nove izbore. Ne znam zbog čega mu ne odgovaraju izbori, zašto se toga boji. Siguran sam da bi u ovom sazivu Sabora mogao naći podršku za neku novu Vladu i novu većinu”, kaže Glavašević.

Prijevremeni izbori, kaže, su pitanje vraćanje mandata građanima. “Ako je Vlada neodrživa i preopterećena aferama, stvar je demokratske higijene da se mandat vrati građanima. Ako je opozicija zaista toliko loša, čega se onda imaš bojati?”, pita se.

vezane vijesti

“Oni se bave opozicijom u situaciji gdje bi se trebali baviti činjenicom da im je Vlada opterećena skandalima. Veliko je pitanje zašto premijer nije znao, a očito nije znao, da se sprema Horvatovo uhićenje i da se spremaju postupci protiv drugih članova Vlade. To bi ministar unutarnjih poslova mora znati. To je pitanje sigurnosti. Tri člana Vlade su pod istragom i USKOK ih planira uhititi, premijer je minimalno 24 sata ranije morao imati tu informaciju. Ako su tri člana Vlade umiješana u korupcijski skandal, onda onaj tko ih je stavio na tu poziciju mora imati tu informaciju. Trebao ju je dobiti od USKOK-a i DORH-a ili ministra Božinovića. Ministri u Vladi nisu ista kategorija kao mafijaši koje se prisluškuje”, govori.

“Jako je čudno da je USKOK povukao ručnu oko uhićenja još jednog člana Vlade. Ako se zna koja su imena u igri, premijer mora imati neku vrstu stava o tome. On mora poduzeti akcije. On ih je odlučio štititi i time je ugrozio vlastiti integritet i integritet Vlade”, kaže Glavašević.

Na pitanje kakav bi mogao biti sljedeći tjedan u Saboru i tko bi mogao biti novi ministar graditeljstva kaže : “Zašto ne bi bio Stjepan Ćuraj. Puno veće anonimuse je Plenković stavljao za ministre. Taj resor je i prije bio HNS-ov, u tom smislu. Naravno da neće dobiti podršku oporbe, mi ovu Vladu ne podržavamo i ne podržavamo nijedno ime koje će oni staviti kao prijedlog. Ali Stjepan Ćuraj je jednako kvalificiran kao i bilo tko drugi koga bi Plenković predložio.”

Situacija u Ukrajini

“To je invazija. Te mirovne snage su uljepšan naziv za invaziju. Čini mi se dosta zabrinjavajuće što je naša politika okupirana sama sobom, prije svega HDZ, da bi se bavio nečim što će imati vrlo ozbiljne posljedice”, govori Glavašević podsjećajući da je Fortenova u vlasništvu dviju ruskih banaka te da se nije razgovaralo o tome kakve će posljedice ova situacija ostaviti na Hrvatsku.

“Politički obrazac invazije na Ukrajinu strahovito podsjeća na 90-te. Putinova retorika kako je Ukrajina entitet koji je nastao u socijalizmu i kao takav nema pravo postojati je identičan onome koji je Bugarska koristila za veto Makedoniji. … Prilično sam siguran, u Srbiji već imate tabloide koji objavljuju da Putin šalje postrojbe koje će ujediniti Srbiju i RS. Nisam siguran da Vučić to želi. Ovo ima ozbiljne implikacije i za BiH. Dodik bi to mogao iskoristiti kao opravdanje za eskalaciju sukoba. Vrlo važno pitanje, izvjesno je i to da će invazija proizvesti izbjeglički val, govorimo o milijunima ljudi. Je li Hrvatska spremna prihvatiti izbjeglice iz Ukrajine?”, kaže.

Govoreći o izborima u BiH i poziciji HDZ-a BiH, kaže kako se izbori ne mogu odgađati samo zato što nekom ne odgovaraju uvjeti. On smatra da bi trebalo razgovarati o modelu građanske države koja nije unitarna. Prema njegovim riječima, HDZ BiH, SAD i Dodikova stranka nisu bona fide partneri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.