Glavašević: Zagreb je bio crno srce korupcije u Hrvatskoj, ovo je sjajna prilika

Vijesti 01. srp 202108:51 > 10:45 1 komentar
N1

Bojan Glavašević, saborski zastupnik zeleno-lijeve koalicije, u Novom danu komentirao je jučerašnju veliku akciju policije i USKOK-a u kojoj je, u tri različite istrage, uhićeno osam osoba, među njima i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Godinama se pisalo i govorilo o aferama pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, posebno kada je riječ o Adventu, a onda u samo jednom danu brojna uhićenja. Zašto tek sad? “Ako bih morao ponuditi neku benevolentnu interpretaciju, rekao bih da je USKOK vjerojatno gradio cijeli slučaj o Milanu Bandiću sa svim krakovima koji postoji, a onda, kada je Bandić umro, kada se taj sustav krenuo raspadati, možda u strahu da će doći do uništavanja dokaza, vjerojatno su morali drastično ubrzati. To bi možda bila neka moguća interpretacija, ne kažem da je točna”, rekao je Glavašević.

VEZANA VIJEST

Navodno postoje dokazi da je Bačić Milanu Bandiću u lipnju prošle godine dao 50.000 eura za sređivanje projekta. Ako je to bilo u lipnju 2020., što se s takvim istragama čega?

“Opet, rekao bih da to ima veze s time kako tužitelji grade slučaj. Ako je istina da su ga ulovili u mjerama, pitanje je što su još u dokaznom postupku su trebali pribaviti da bi mogli podići optužnicu, sagraditi cijeli slučaj. Vidjeli smo da ova priča doista ima nekoliko krakova. Meni je potpuno neočekivano da će glavni ravnatelj HRT-a, ako je to doista istina, nositi fizički novac Bandiću, pa taj stan koji se spominje kao kompenzacija… Doista je to suludo. Zamislimo da je gradonačelnik Londona korumpiran i da mu glavni ravnatelj BBC-a nosi novce od nekog poduzetnika kao uslugu, to je scenarij za jedan vrlo solidan triler ili krimi-seriju. U našem kontekstu, to je dio jedne klasične hrvatske korupcijske priče. Meni je fascinantan detalj, pogledamo li imovinsku karticu Bačića, plaća mu je nešto manja od 25.000 kuna, piše mu da na imovinskim pravima mjesečno uprihodi 28.000 kuna. Na tome zaradi više nego što mu je plaća. Ima jedrilicu, more nekretnina… Što će takvom čovjeku, zašto bi se takav čovjek spuštao da u torbi nosi… Dobro da u kutiji od hrenovki nije nosio novce korumpiranom gradonačelniku”, komentirao je Glavašević.

Glavašević je u Saboru kritizirao Bačića u raspravi o radu HRT-a u veljači 2020.

“Ja sam u toj raspravi čitao komentare, pitao sam građane na svom Facebooku što žele poručiti ravnatelju HRT-a, ja sam mu samo čitao što građani i građanke govore. Bilo mi je važno da mu kažem u lice da goni novinare koji pišu stvari koje na javnoj televiziji očito ne štimaju. To što sam rekao da politički pokrovitelji bježe od njega, u tom trenutku je ministrica Obuljen bila jedna od njegovih glavnih političkih zaštitnika, on je bio njezin odabir. U tom trenutku se ministrica odmaknula od Kazimira Bačića. Kad sam na Odboru za medije s jedne strane stavili HRT, a s druge predstavnike novinara koje oni tuže cijelo vrijeme. Bio je tamo i državni tajnik. Vrlo je jasno bilo tada da se i Ministarstvo kulture odmiče. Nitko Kazimira Bačića već mjesecima nije branio kao što su znali prije. On je toga bio svjestan, ali očito je računao na neke druge političke pokrovitelje, možda ne u Ministarstvu, nego na nekoj drugoj adresi”, kazao je Glavašević.

Iako ovaj slučaj, barem zasad, nije povezan s radom HRT-a, Glavašević je istaknuo da su na HRT-u potrebne korjenite promjene jer ljudi ne dobivaju ono što plaćaju.

Nova gradska uprava odškrinula je vrata

Zastupnici Kluba zeleno-lijevog bloka u Saboru su pokrenuli inicijativu za smjenu glavnog ravnatelja HRT-a.

“Prema onome što je jučer komunicirano iz Ministarstva, moje je viđenje da u njihovo razmišljanje u tom smjeru. Hoće li im biti problem što je to oporbena inicijativa ili će ga probati zaštititi, obraniti, ne znam. Vidjet ćemo. Ako su imalo pametni, nadam se da će pristati da ga se smijeni”, rekao je Glavašević.

Hoće li jučerašnji događaji utjecati na rad nove vlasti u Zagrebu?

“Ja bih bio mnogo više zabrinut kada institucije ne bi reagirale. Tomislav Tomašević je komunicirao da je spreman na punu suradnju sa svim institucijama i da nakon 20 godina zatvorenosti Zagreba i toga da je Zagreb predmet istrake, imamo novu upravu koja je širom otvorila vrata. Kada Državno odvjetništvo ne bi prošlo kroz njih, onda bih doista bio zabrinut. Čini mi se da je ovo sjajna prilika da se raščisti mnogo toga. Grad Zagreb je bio crno srce korupcije u Hrvatskoj i ako se ova prilika dobro iskoristi misli mda doista možemo u budućnosti napraviti velike iskorake prema vladavini prava. A mislim da Tomaševiću i novoj gradskoj upravi to može ići na ruku, njihov posao olakšati. Svakom normalnom čovjeku je u interesu da se to raščisti”, rekao je Glavašević.

“Plenković mora naučiti lekciju da ne može sve biti po njegovom”

Komentirao je i trakavicu oko izbora nove čelne osobe Vrhovnog suda.

“HDZ, premijer Plenković i ova vlast navikli su da na mišiće uvijek sve bude po njihovom. Sada imamo situaciju da na drugom brdu sjedi Zoran Milanović, kojemu Ustav i zakoni daju ovlasti u nekim područjima, pravnik je kao i Plenković, i isto tako ima mišiće. Plenković se sada nalazi u situaciji da ne može odabrati svog predsjednika Vrhovnog suda i sad dolazimo do apsurda… Zoran Milanović možda i namjerno želi pokazati da bi Plenković radije bio bez osobe na čelu Vrhovnog suda, nego sjeo s Milanovićem i napravio kompromis. Koliko god da je to jedna destruktivna situacija, Andrej Plenković mora naučiti lekciju da ne može sve biti po njegovom, a čini mi se da je u životu navikao da se bude po njegovom”, rekao je Glavašević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare