Glavna europska tužiteljica za N1: “Vjerujem da hrvatskom premijeru nije cilj miješati se u istrage EPPO-a”

Vijesti 20. velj 202410:56 5 komentara
KACPER PEMPEL/REUTERS

Iako u pravilu glavna europska tužiteljica ne komentira političke izjave, sada je odgovorila na upit N1.

Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković spomenuo je u petak komentirajući akciju policije po nalogu EPPO-a u Ministarstvu kulture, kako “nitko nije zainteresiraniji od mene, ministrice Obuljen i cijele Vlada da se sva sredstva, bilo da su iz državnog proračuna, bilo da su europska, moraju trošiti na zakonit način”.

Ako je riječ, naglasio je premijer, o projektu koji se odnosi na snimanje zgrada nakon potresa, nedvojbeno je utvrđeno, i od strane Ministarstva kulture i od strane Ministarstva graditeljstva i od strane Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, koja je kontrolirala te procese, a to potvrđuje i Ministarstvo financija, da sredstva za taj projekt nisu korištena iz europskih fondova.

“No, to ne znači da ne treba istražiti ako je bilo nekih nepravilnosti”, rekao je Plenković i dodao kako će se kasnije vidjeti je li to nadležnost Ureda europskog javnog tužitelja ili DORH-a.

Komentar smo zatražili od Laure Kövesi, glavne europske tužiteljice.

“Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu”, poručila je.

“Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu.

Štoviše, takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU-a ili zaštite financijskih interesa Unije koji je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije”, rekla je za N1 Laura Kövesi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare