Glavni vatrogasni zapovjednik: Najviše još radimo na otklanjanju dimnjaka

Vijesti 06. sij 202118:24 > 20:11 0 komentara
N1

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, u Newsroomu je govorio o proteklih devet dana, koliko su vatrogasci dosad proveli na terenu nakon razornog potresa. Rekao je da su na stradalom području imali 3802 vatrogasne intervencije u kojima je sudjelovalo oko 5000 vatrogasaca.

“Već u prvim minutama su vatrogasci s područja županije, dobrovoljna vatrogasna društva i građani pomogli u izvlačenju… Same štete i tragedija ljudi je velika. Svaka pomoć koja je došla u prvim trenucima bila je jako potrebna”, rekao je Tucaković za N1.

VEZANE VIJESTI

Naveo je kako je čak 870 vatrogasaca došlo samo u prvih nekoliko sati, kao i vojska te policija, ali i brojni građani volonteri.

“Bilo je jako teško ono što smo proživljavali u prvim danima. Trojici vatrogasaca kuće su jednostavno nestale. I dalje su bili na terenu…Teško je na terenu, ali veliko je srce i bit će tako sve dok bude potrebno pomoći ljudima na terenu”, rekao je.

Raspoređivanje interventnih postrojbi

Pojasnio je kako se raspoređuju snage i tko upravlja intervencijama u takvim situacijama.

“U prvim trenucima najvažnije je bilo spašavati živote. Osobno sam preuzeo odgovornost u prvih sat vremena i nemam nikakvih primjedbi… Puno je teške tehnike i ljudi. Sve je odrađeno kako je trebalo biti”, rekao je, pojasnivši da na terenu ni ne može biti previše ljude kako ne bi nastao kaos.

Uvodili smo snage koliko nam je bilo potrebno, rekao je. “Svaka dva-tri dana uvode se nove postrojbe”, kaže Slavko Tucaković.

Najviše još uvijek rade na otklanjanju dimnjaka. „Zatrpani smo pozivima”, dodaje.

“Trebamo shvatiti da su ovo uvjeti kada je trebalo biti na terenu prvih sat vremena i pomoći građanima”, poručio je.

Obnova potresom pogođenih područja

Osnivanjem Stožera za obnovu potresom pogođenih područja odluke će se brže donositi, kaže Tucaković, a smatra i da će isti biti od pomoći i jedinicama lokalnih samouprava.

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je kako je sada potrebno napraviti analizu po svim sastavnicama sustava domovinske sigurnosti, izvući lekcije i primjenjivati ih ako će biti potrebno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!