Godinama su zlouporabljivali postojeće zakone: “Šansa da ćete biti prevareni pri kupnji u trgovini je skoro 50:50”

Vijesti 12. pro 202312:51 0 komentara
Miranda Cikotic/PIXSELL / Ilustracija

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena je Direktiva o medu, za koju se kao izvjestiteljica europskih socijalista dugo vremena zalagala Biljana Borzan.

“Ovo je „točka na i“ puta koji sam započela s tadašnjom zastupnicom Ružom Tomašić u žestokoj borbi za bolji i kvalitetniji med tijekom glasanja o strategiji „Od polja do stola“. Dosadašnji sustav, odnosno oznaka „mješavina EU/ne-EU meda“, se godinama zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med. Nove oznake na pakiranju će sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji“, ističe Borzan.

Dosadašnja praksa po kojoj je europski med mogao sadržavati 1 posto europskog i 99 posto patvorenog kineskog meda odlazi u povijest.

“Dosadašnja iskustva su pokazala kako su prevare s patvorinama postale sve sofisticiranije i kako je bilo sve teže s dosadašnjom regulativom spriječiti prevare potrošača. Ovim pristupom ćemo s jedne strane zaštititi potrošače, a s druge strane pčelare koji proizvode pravi, domaći med, zaštititi od prevaranata koji su pod medom prodavali jeftiniji i nekvalitetni šećerni sirup“, dodala je.

Borzan navodi kako se, od 123 stranih tvrtki koje izvoze med na tržište EU, proizvodi njih 70 koji su sadržavali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

“Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji meda u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo. Osim novih pravila za označavanje porijekla, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode patvorenja meda”, rekla je.

“Inspekcije trebaju biti opremljene da detektiraju ultrafiltrirani „med“, u kojem praktički nema peludi, te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno med koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem. S ovim tome konačno stajemo na kraj“, zaključuje hrvatska europarlamentarka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!