Goluža: Beroš je izravno optužio Plenkovića za politički kukavičluk

Vijesti 19. tra 202116:56 > 21:50 0 komentara
Trpimir Goluža
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bivši predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža komentirao je u Newsroomu mogući opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša.

Goluža se osvrnuo i na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenković koji je kazao da će nejasnoće oko platforme CijepiSe ministar Vili Beroš morati sam pojasniti.

“To me jako podsjetilo na trenutke kad je branio ministra Kujundžića. Premijer obično obrani svog ministra u Saboru, ali neposredno iza toga ga se brzo riješi. Čini mi se da je slična sudbina namijenjena i ministru Berošu”, kazao je Goluža.

VEZANE VIJESTI

Goluža navodi da je i dolazak i cijeli mandat Vilija Beroša obilježila pandemija koronavirusa.

“Beroša možemo karakterizirati kao koronaministra koji se u početku svog mandata, zahvaljujući snažnom PR djelovanju, napuhao do razine balona koji nije utemeljen na činjenicama i realnošću i kada je došlo vrijeme da vidimo određene činjenice, taj balon će odletjeti u zrak”, smatra Goluža.

Osvrnuo se i na izjavu ministra Beroša koji je kazao da je reforma zdravstva na čekanju zbog nadolazećih izbora.

“Ministru se omaklo da je rekao istinu. Znamo da je plan reforme u zdravstvu već dugo u pripremi. Točno se zna što se treba napraviti s hrvatskim zdravstvenim sustavom, dobili smo i jasne preporuke od Svjetske banke. Taj dokument je već dugo na stolu kod premijera. Međutim, očito da nema političke hrabrosti da se poduzmu potezi koji su prijeko potrebni za održavanje zdravstvenog sustava već se traže neki trenutci kada će to eventualno, ali zakašnjelo poduzimanje proizvesti najmanju moguću političku štetu”, kazao je Goluža i dodao:

“Beroš je na saborskom Odboru rekao da je on pripremio reforme, a da ih premijer Plenković ne želi provesti. Tu je izravno optužio Plenkovića za politički kukavičluk, nešto što još nitko nije javno na taj način izrazio, a na neki način je sebe opravdao.”

Goluža je istaknuo da je Beroš dvije i pol godine bio najbliži suradnik bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića.

“Slijepo je slijedio ono što je on radio, iako se navodno s tim nije slagao. Zamislite da se ne slažete s nekim djelovanjem već dvije godine i da ništa ne napravite. Nisam ni očekivao ništa drugo nego da će slijepo slušati premijera Plenkovića kojem očito reforma zdravstvenog sustava nije prioritet u mandatu.”

Goluža je istaknuo i da ga je iznenadilo da Beroš poziva oporbu da povede promjene, umjesto da on, kao osoba na čelu zdravstvenog sustava, pokrene promjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!