Gong izradio interaktivnu kartu: Pronađite gdje ćete glasati!

Vijesti 04. tra 202412:44 0 komentara
Gong

Gong je izradio i objavio interaktivnu kartu pomoću koje možete pronaći u koju izbornu jedinicu spadate prema adresi na kojoj ste prijavljeni, odnosno adresi navedenoj na vašoj osobnoj iskaznici. Prema novom modelu izbornih jedinica, više od petine birača u Republici Hrvatskoj premješteno je iz dotadašnje svoje izborne jedinice u neku drugu.

OVDJE pronađite gdje ćete glasati 17. travnja. Na karti možete vidjeti izborne jedinice u različitim bojama, označene odgovarajućim brojem. Klikom na točku kraj broja izborne jedinice, možete pronaći link na listu kandidata za koje možete glasati na biralištima.

Kada je u svibnju prošle godine Andrej Plenković predstavljao novi model izbornih jedinica za izbore za Hrvatski sabor, kazao je da je riječ o “manjoj modifikaciji” i da od 3.646.636 registriranih birača njih 78 posto po novom modelu ostaje u izbornim jedinicama u kojima su glasali i na izborima 2020., dok ih je 22 posto premješteno u drugu izbornu jedinicu.

Gong upozorava na ozbiljne nedostatke vladinog modela jer dodatno narušava ionako teritorijalno nelogičan izgled izbornih jedinica frankenštajnski spajajući Pag i Petrinju, Vir i Kutinu, Osijek i Koprivnicu u istu jedinicu te zadržavajući podjelu Zagreba u više izbornih jedinica.

U određenim dijelovima, ovaj model je čak i regresija dosadašnjeg modela. Ranije su tri izborne jedinice u potpunosti obuhvaćale cjelovite županije, a sada svaka sadrži fragmente od jedne do tri županije u svom sastavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!