Gong: Komunikacijski savjetnici i analitičari trebali bi se deklarirati za koga rade

Vijesti 12. ožu 202410:29 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Kako bi izborna utakmica bila fer i poštena, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvao je u utorak novinare i medije da javno traže od svih komunikacijskih savjetnika i analitičara da deklariraju za koga rade.

Građani i građanke imaju pravo znati za kojeg kandidata ili stranku rade analitičari i/ili komunikacijski savjetnici koji u medijima komentiraju političke, posebno izborne teme u pretkampanji i kampanji, priopćeno je iz udruge Gong uoči predstojećih parlamentarnih izbora.

Kada su agencije za odnose s javnošću u poslovnom odnosu s političkim strankama, ali i državnim tijelima i javnim tvrtkama, zavaravajuće je, ističu, da njihovi vlasnici ili zaposlenici u medijima nastupaju kao neovisni analitičari bez da deklariraju svoj interes, odnosno poslovne aranžmane s vlašću ili strankama.

Ako se medijski prostor koristi za partikularne i prikrivene interese, građani mogu biti dovedeni u zabludu vjerujući procjenama “nezavisnih” stručnjaka. Dok pod egidom nezavisnosti i stručnosti nastupaju u medijima, zapravo rade za određene kandidate ili imaju poslovne aranžmane s vladajućima, navodi Gong.

Ističu da je velika odgovornost i na medijima, novinarkama i novinarima, koji bi trebali inzistirati da njihovi gosti transparentno kažu za koga rade, a ne da prikriveno promiču interese svojih klijenata.

Odgovornost je i na medijima kada biraju koga će pozvati za sugovornike da komentiraju izbore i izborne teme, zaključuju iz Gonga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!