Gong o izboru Turudića: Plenković nastavio zarobljavanje neovisnih institucija

Vijesti 07. velj 202413:49 0 komentara
Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković i parlamentarna većina ugrožavaju liberalnu demokraciju i vladavinu prava u Hrvatskoj, poručili su iz Gonga nakon što je Ivan Turudić u Saboru potvrđen za novog glavnog državnog odvjetnika.

“Imenovanjem Ivana Turudića na čelo DORH-a, Andrej Plenković nastavio je zarobljavanje neovisnih institucija čime se ustrajno bavi od početka svog mandata. Što su dulje na vlasti HDZ i Plenković, to su vladavina prava i liberalna demokracija u Hrvatskoj slabiji. Političar koji je želio mijenjati HDZ, ne samo da nije promijenio svoju stranku, nego je unazadio dosegnute standarde vladavine prava u Hrvatskoj.

Umjesto neovisne i nepristrane osobe, glavni državni odvjetnik Turudić blizak je HDZ-u, prijateljuje s uskočkim optuženicima kojima odaje podatke iz istrage i s kojima “svojata” pojedine suce, što je znak za uzbunu o stanju pravosuđa. Državno odvjetništvo trebalo bi štititi interese Republike Hrvatske, ali kako će to biti moguće ako je na čelu tog tijela kompromitirana osoba, postavljena kako bi još jedna neovisna institucija postala taocem vlade Andreja Plenkovića?”, stoji u priopćenju koje je Gong objavio na svojim stranicama.

Reduciran u izričaju

“Recentna sociološka i politološka istraživanja koja analiziraju povjerenje u institucije kontinuirano pokazuju da je upravo pravosuđe, uz političke stranke, institucija kojoj hrvatski građani najmanje vjeruju. Kako graditi to povjerenje kada je za novog državnog odvjetnika izabrana osoba koja višekratno u javnosti ne govori istinu? Pardon, koja je reducirana u izričaju.

Tezom da objavljene poruke o postupcima Ivana Turudića nisu u javnom interesu, Plenković pokazuje koliko se udaljio od demokratskih standarda, pritom smatrajući da je njegovo ekskluzivno pravo da određuje što je u javnom interesu, ugrožava stečene slobode i prava.

Gong već godinama upozorava da se Plenkovićeva vlada udaljava od standarda koje je Hrvatska usvajala prilikom pristupanja Europskoj uniji. U njegovom mandatu znatno je oslabljeno Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a predsjednici koja je propitivala premijerov sukob interesa, uskraćen je novi mandat. Za Povjerenicu za informiranje imenovana je osoba koja je ministru pravosuđa poslužila kao “smokvin list” u skrivanju stvarnih autora Zakona o izbornim jedinicama”, piše u priopćenju Gonga.

Lex AP i koruptivno-klijentelistička mreža

“Ovaj važan izborni zakon se pripremao isključivo u stranačkoj kuhinji HDZ-a, bez struke, civilnog društva i opozicije. Loše i nelogične izborne jedinice prekrojene su po mjeri vladajućih, na temelju nepouzdanog registra birača, urušavajući povjerenje građana u izbore i vjerojatno slabeći ionako nisku participaciju.

Bez potvrde u parlamentu, uzimajući ovlasti koje Vladi ne pripadaju, običnom uredbom ograničio je ljudska prava i zatvorio Markov trg, uz blagoslov većine sudaca Ustavnog suda. Medije i njihove izvore želi ušutkati Lex AP-om, i to nakon što su objavili poruke koje razotkrivaju koruptivno-klijentelističku mrežu u vrhovima vlasti.

Žele li živjeti u boljoj državi, hrvatski građani moraju osvijestiti da je veliki dio odgovornosti na njima – promjene su moguće samo ukoliko značajan dio građana bude politički aktivan”, poručili su iz Gonga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!