Gong o zatvaranju Markova trga: Ustavni sud podilazi Vladi

Vijesti 03. sij 202410:47 0 komentara
Neva Žganec/Pixsell

Odluku Ustavnog suda kojom su se suci proglasili nenadležnim u odlučivanju o Vladinom trogodišnjem zatvaranju Markovog trga građanima, Gong je u srijedu ocijenio kao podilaženje Vladi i odobravanje njihovog prekoračenja ovlasti i ugrožavanja prava i sloboda građana.

“Gong odluku Ustavnog suda smatra izrazito spornom i tumači je kao njihovo podilaženje Vladi i odobravanje njihovog prekoračenja ovlasti i ugrožavanja prava i sloboda građana i građanki”, ističu u priopćenju.

Odluku smatraju izrazito opasnom i ističu kako je to potvrda da u Hrvatskoj ne funkcionira načelo diobe vlasti koje podrazumijeva uzajamnu provjeru grana vlasti.

“Ako uplašeni Ustavni sud nije nadležan provjeriti pridržava li se izvršna vlast Ustava i zakona, nitko ne stoji na putu samovolji Vlade Andreja Plenkovića“, poručuju iz Gonga.

Tvrde da je izvršna vlast zloupotrijebila svoju poziciju moći te je mimo Ustava uzela građanima javni prostor na Trgu sv. Marka, koji je opće dobro i pripada svima, čime je postao podređen štićenim objektima u vlasništvu izvršne vlasti.

Većina u Ustavnom sudu zanemarila je činjenicu da je, kako u samom Ustavu stoji, slobode i prava moguće ograničiti samo zakonom, a ne uredbom koja je podređena zakonu. U obrazloženju odluke kojom su se proglasili nenadležnima, pogrešno navode da sam tekst uredbe ničime ne ograničava ustavna prava i slobode te da tek primjena uredbe može dovesti do nekih ograničenja, što u ovom postupku ne mogu utvrđivati.

Njihov je argument da Ustavni sud nije nadležan procjenjivati opću primjenu propisa, nego da to može biti predmet ustavnih tužbi u pojedinačnim slučajevima kršenja ljudskih prava i sloboda, navodi se u reakciji Gonga.

Nasuprot osmero sudaca koji su se proglasili nenadležnim, petero sudaca glasalo je protiv odluke većine a u njihovim izdvojenim mišljenjima postoji konsenzus da je uredba neustavna već samom činjenicom što se radi o propisu koji nije zakon, a samo se zakonom mogu ograničiti ustavna prava i slobode, pa tako i kretanje i okupljanje na trgovima, ocijenili su u Gongu.

“Pretvaranjem Markovog trga u štićeni prostor, Vlada je prekoračila svoje ovlasti i sebi je prisvojila one ovlasti koje je Ustav dao isključivo Hrvatskom saboru. I ne samo to, nego Sabor nije reagirao na takvo postupanje Vlade, čime je povrijedio svoju ustavnu dužnost”, navode u Gongu pozivajući se na zaključak troje ustavnih sudaca u izdvojenom mišljenju – Andreja Abramovića, Lovorke Kušan i Gorana Selanca.

Pitanje sigurnosti treba biti izraz racionalne politike, a ne instrument uplašenog poretka, istaknuli su pak pozivajući se na zaključak sutkinje Ingrid Antičević Marinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!