GONG: Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan

Vijesti 16. svi 202120:09
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

GONG je u nedjelju nakon zatvaranja birališta za lokalne izbore priopćio da je izborni dan prošao mirno, no uz mnoštvo pritužbi koje su se najviše odnosile na rad biračkih odbora i kršenje izborne šutnje.

U toj udruzi koja nadgleda glasovanje kažu da su zaprimili više od dvije stotine upita građana. Upiti su bili vezani uz izborni proces, biračka prava i rad administracije, a brojne pritužbe odnosile su se na rad biračkih odbora u kojima su ispitivali građane žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste, navodi GONG koji je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva.

Povratna informacija koju je dobio bila je da se nije radilo o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica.

Iz DIP-a su tijekom dana upozorili biračke odbore da trebaju nuditi sve listiće svim biračima i biračicama, ističe GONG.

Bilo je i nekoliko slučajeva da zaraženi od korone i/ili u samoizolaciji nisu ostvarili biračko pravo jer im birački odbori nisu izašli u susret i omogućili glasanje kod kuće sukladno preporukama.

Zbog činjenice da brojevi biračkih odbora nisu javno dostupni, građani u samoizolaciji bili su upućeni da nazivaju gradska izborna povjerenstva, a budući da su ona istovremeno i kontakt za sve nepravilnosti, njihove linije su ponekad bile zagušene pa je manji broj građana ostao bez mogućnosti da koriste svoje pravo glasanja od kuće, navodi GONG.

Primili su i pritužbe osoba na bolničkom liječenju, kojima zbog korona režima nije bilo moguće napustiti bolnice kako bi glasali u svom prebivalištu, ali i medicinskog osoblja i zaposlenika državnih službi koji su radili u smjenama od 7 do 19 sati, a poslodavac im nije omogućio da iskoriste biračko pravo.

GONG navodi da je bilo i žalbi građana da pred pojedinim biračkim mjestima nisu bile osigurane epidemiološke mjere kao i nekoliko poziva osoba koja su dolaskom na biračko mjesto utvrdile da su njihova imena već bila zaokružena u izvadcima u popisu birača, bez da su prethodno glasali.

“Ovakve pogreške, iako malobrojne, pojavljuju se na svim tipovima izbora i umanjuju razinu povjerenja u integritet izbornog procesa”, zaključuje GONG.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar