Gong: Turudić je u Saboru najnepoželjniji državni odvjetnik od 2001.

Vijesti 22. velj 202413:48 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Sudeći prema rezultatima glasanja u Hrvatskom saboru, Ivan Turudić daleko je najnepoželjniji kandidat za glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u posljednjih četvrt stoljeća, kažu iz Gonga.

Kada su 7. veljače ove godine u Saboru glasali o njegovoj kandidaturi za šefa DORH-a, 78 zastupnica i zastupnika bilo je za, dvoje ih je bilo suzdržanih, a 60 protiv, podsjećaju.

“Analizirajući podatke iz Sabora o glasanjima osam kandidatura za čelno mjesto u DORH-u od 2001. do zaključno s Turudićem ove godine, Gong je utvrdio da nitko od ranije izabranih glavnih državnih odvjetnika i odvjetnica nije u Saboru dobio niti blizu toliko glasova protiv. Sljedeća najlošija, kao što se vidi u Gongovoj infografici, bila je Zlata Hrvoj-Šipek protiv čije kandidature je 18. svibnja 2020. glasalo 40 zastupnika i zastupnica.

Protiv treće kandidature Mladena Bajića 12. veljače 2010. glas protiv dalo ih je 34, a protiv njegove prve kandidature 24. travnja 2004. zabilježeno je 23 glasova protiv. Protiv Dražena Jelenića kao šefa DORH-a, pak, 28. travnja 2018. izjasnilo se 7 zastupnika u Saboru. U preostala tri izbora za glavnog državnog odvjetnika u Saboru iz 2001., 2006. i 2014. glasova protiv nije bilo”, stoji u priopćenju koje je objavio Gong.

“Time se pokazuje da su dvoje predloženih kandidata u mandatima premijera Andreja Plenkovića za čelno mjesto u državnom tužiteljstvu, Turudić i Hrvoj-Šipek, ujedno i osobe koje su po ovoj osnovi podijelile Sabor kao nitko prije njih od 2001. do 2024. To se posebno odnosi na Turudića, kojemu se između ostalog predbacuje bliskost HDZ-u, prijateljevanje s optuženicima USKOK-a kojima je odavao podatke iz istrage i s kojima je ‘svojatao’ pojedine suce.

Nasuprot Turudićevom izboru, bez premca po žestini njegovog osporavanja u Saboru otkako je Republika Hrvatska neovisna, izbori pojedinih njegovih prethodnika prolazili su u neusporedivo harmoničnijoj atmosferi.

Pri izboru Radovana Ortinskog 2001. i Dinka Cvitana nije bilo niti glasova protiv niti suzdržanih, a Bajić je, kad su ga u Saboru prvi put reizabrali, nasuprot sebe imao samo jedan suzdržani glas. Svi ostali glasovi odnosili su se na one zastupnice i zastupnike koji se glasanjima u tim prilikama nisu odazvali.

Ako se računaju postoci glasova za njegovo imenovanje za šefa DORH-a i protiv u odnosu samo na one zastupnike koji su pristupili glasanju, Turudiću je uspjelo i to da bude izabran s najnižim postotkom onih u Saboru koji su bili za njegovu kandidaturu (56%) i najvišim postotkom onih koji su bili protiv njegove kandidature (43%)”, zaključuju iz Gonga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!