Gong: Izborno jutro prošlo mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građana

Vijesti 16. svi 202112:09 > 12:28 1 komentar
Ilustracija / Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.

Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.

U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio desetak pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu ili i za preostale liste.

VEZANA VIJEST

“Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama”, naveli su iz Gonga.

Sukladno pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke.

Od DIP-a su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.

Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako dopodne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće, izvijestili su iz Gonga.

Zaprimili su i nekoliko pritužbi da su izmještena pojedina biračka mjesta te apelirali na građane da prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.

Ostale prijave se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama.

Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u.

Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, stoji u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare