Gong: Zlonamjerno je ljudskopravašku organizaciju predstavljati kao prijetnju

Vijesti 26. velj 202119:36 0 komentara
Oriana Ivković Novokmet
Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Gong u petak je u odgovoru predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću istaknula kako je "zlonamjerno i podmuklo predstavljati ljudskopravašku organizaciju kao prijetnju društvu".

Gong, kako su naveli, ukazuje na propuste i nepravde učinjene od strane vladajućih i moćnih.

“Umjesto da preuzme odgovornost za neuspjehe vlasti u upravljanju covid-19 krizom, nejednakim pravilima i prekorednom cijepljenju, premijer Andrej Plenković krivce traži u civilnom društvu i medijima. Huškajuću odmazdu prema nama oblači u ruho diskriminacije HDZ-a, priželjkujući neko novo civilno društvo. Po mjeri vladajućih, šutljivo i pokorno. Plenkoviću, ne bojimo se i nećemo šutjeti”, poručili su iz Gonga u priopćenju koje je potpisala izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

VEZANA VIJEST

Napominjući kako civilno društvo ima ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju demokracije i ljudskih prava, iz Gonga su ustvrdili da “Vlada i HDZ nisu loše percipirani u javnosti, hrvatskoj i europskoj, jer ih Gong ‘tužaka’ Europskoj komisiji i GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe, nego jer loše rade svoj posao”.

“Portretiranje aktivnih građana i građanki kao izdajica izuzetno je opasno za demokraciju. Takva ponašanja praksa su neliberalnih režima”, istaknuli su iz Gonga.

“Europske institucije su naše institucije”

Iz Gonga su napomenuli kako su “europske institucije – naše institucije jer smo i europske građanke i građani” te dodali kako ohrabruju građansku participaciju i sudjelovanje građanki i građana u demokratskim procesima.

Dodali su i kako Gong surađuje s brojnim međunarodnim institucijama i tijelima te da su od istih često zamoljeni i za mišljenje o stanju vladavine prava i transparentnosti vlasti u Hrvatskoj.

Naglasili su i da se duže od 20 godina nepokolebljivo bore protiv korupcije i gaženja ljudskih prava te da potiču građane i građanke da se sami obraćaju Europskim institucijama, kada hrvatske, koje, “zbog onih na vlasti ne uživaju povjerenje javnosti”, ne osiguraju adekvatna prava i mogućnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!