Gost TNT-a je Mark Fleming – prvi čovjek američke diplomacije u Hrvatskoj

Vijesti 17. pro 202215:29 0 komentara
N1

Prvi čovjek američke diplomacije u Hrvatskoj, nakon godinu i pol od stupanja na dužnost, pristao je na svoj prvi TV intervju za N1.

Šef američke misije u razgovoru s Milom Moralić otvoreno progovara o geopolitičkim i sigurnosnim pitanjima koje je otvorio rat u Ukrajini, odluci Sabora o obuci ukrajinskih vojnika, stavovima predsjednika Milanovića, stanju u regiji, napetostima na relaciji Bruxelles-Washington nakon novog američkog zakona o suzbijanju inflacije.

Gost Intervjua tjedna u Točki na tjedan je otpravnik poslova u američkom veleposlanstvu Mark Fleming.

U TNT-u komentiramo i teme koje su obilježile tjedan – saborsku odbijenicu za Vladinu odluku o sudjelovanju Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika, smrt djeteta u kontejnerskom naselju u Petrinji i sporost obnove, prosvjed osoba s invaliditetom i djece s teškoćama na Markovom trgu. Gosti komentatori iz novinarskih redova ove nedjelje su Petra Maretić Žonja (Večernji list) i Denis Mahmutović (24sata).

Sabor je u petak izglasao i besplatne oborke za sve učenike u školama. Novac je osiguran, ali pripreme ne teku dobro jer velik dio škola nema ni kuhinje, ni blagovaonice, a ni potrebno osoblje. Koliko će dugo inicijativa za besplatan obrok za mnoge ostati tek mrtva proračunska stavka, o tome u TNT-u raspravljaju jedna od pokretačica inicijative Olja Družić Ljubotina (Inicijativa Pravo svakog djeteta na školski obrok), Antonija Mirosavljević (Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola) i pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš.

Iz Ministarstva obrazovanja na ovu temu nisu htjeli sudjelovati u TNT-u jer, kako ističe glasnogovornik Bože Pavičin, država osigurava financiranje, a za pripremu i organizaciju su nadležni vlasnici – gradovi i županije.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko (HDZ/EPP) za TNT govori o tome zašto vjeruje kako BiH s kandidaturom za EU konačno dobiva novu, svjetliju perspektivu.

Goran Aleksić iz Udruge Franak govori o očekivanjima korisnika kredita u švicarskim francima od Vrhovnog suda koji u ponedjeljak nakon prošlotjedne višesatne rasprave i više od četiri godine procesa – treba donijeti konačnu odluku o tome imaju li vlasnici konvertiranih kredita pravo na obeštećenje.

Razgovaramo i o završnici Svjetskog prvenstva u nogometu, gost je komentator Sportkluba Igor Flak.

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!