Gradonačelnica Petrinje: Mi smo povukli sva sredstva iz Fonda, za razliku od sisačke gradonačelnice iz SDP-a

Vijesti 28. pro 202312:40 0 komentara

Danas je tri godine od prvog petrinjskog potresa. Tim povodom naša Ivana Tomić razgovarala je s gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes (HDZ)

“Petrinja je definitivno najveće gradilište u Hrvatskoj i zaista dominiraju i dizalice i sve vrvi od radnika. Mi smo kao grad, u suradnji i sinergiji sa županijom i Vladom, povukli sva moguća sredstva iz Fonda solidarnosti za razliku od sisačke gradonačelnice iz redova SDP-a, koja ni one zgrade koje su u vlasništvu grada Siska nije prijavila na Fond solidarnosti. I osnovna škola koja je u vlasništvu grada tek sad ide u obnovu, tri godine od potresa,” poručila je Komes.

U petak će premijer Andrej Plenković posjetiti Petrinju, ali Komes kaže da to nije razlog zašto se glancaju gradske ulice.

“Ministri su svakodnevno ovdje, ili na području Petrinje, Gline, obilaze gradilišta, nadziru radove…Sve kako bi se ubrzao tempo obnove. Nema razloga da se glanca grad, on se glanca u smislu obnove svakodnevno”, ističe Komes.

“Na području grada Petrinje ima jako puno gradilišta, jako puno radnika, ali još uvijek nedovoljno da bi se taj široki razmjer katastrofe u brzom roku sanirao” dodaje.

Prije sedam godina talijanski grad Amatrice je pogodio potres, a 14 tisuća ljudi još uvijek nije u svojim domovima, podsjeća Komes.

“Jedna Italija koja je gospodarski puno razvijenija od Hrvatske, ne može preko noći obnoviti.”

Komes je uputila apel na sve građevinske firme da se javljaju na javne pozive i ministarstva, i grada, i županije.

“Još uvijek ih trebamo i molimo da dođu na Banovinu da obnovimo ovaj prekrasan kraj”, poručuje Komes.

Zadržali smo stanovništvo na okupu

Smatra i da je ostvaren jedan od glavnih ciljeva.

“Na području grada Petrinje bilježimo povećan broj upisa u vrtiće, osnove škole… povećan broj obrta u odnosu na godinu prije potresa, povećan broj OPG-a…To su svi brojevi koji govore da smo uspjeli u nakani koju smo zacrtali odmah nakon potresa – zadržati stanovništvo Banovine na okupu.”

Gradonačelnica je otkrila koliko je objekata do sada obnovljeno. “Govorimo o oko 2100 kuća koje su obnovljene kroz nekonstrukcijsku obnovu i 39, 40 izgrađenih kao zamjenska kuća”, izjavila je.

U petak je primopredaja ugovora o korištenju stanova koji su dovršeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!